Започва фестивалът "Свири ми се, пее ми се, оро ми се игра" в разложкото село Баня

28 Август 2019 | 10:17
0 коментара
Култура

Разложкото село Баня събира този уикенд десетки самодейни групи и изпълнители от цялата страна  за четвъртото издание на  фолклорния фестивал „Свири ми се, пее ми се, оро ми се игра„.

За първа година във фестивала ще вземат участие две гайдарски групи, които ще радват с изпълненията си жителите и гостите на Баня. Те гостуват благодарение на съдействието на  Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим. Местни майстори и занаятчии ще изложат свои артикули на алеята на занаятите и ще демонстрират своите умения. Стари жени от селото ще въведат младите в тайните на плетачеството и редица други занаяти, залегнали в  бита на местното население в миналото. За пръв път ще се   демонстрира и плетене на  връзки за цедилка  или т. нар стаги.

Кулинарна изложба на традиционни местни ястия също ще бъде част от фестивала. Очакванията са за доста богати маси, отрупани с различни традиционни ястия, тъй като тази година в нея  ще се включи и бизнеса- хотели и механи.

В рамките на фестивала на общинския минерален плаж в с. Баня ще се проведе и турнир по канадска борба. Събитието е насрочено за 10:30 часа в събота и се организира от Община Разлог съвместно с Българската федерация по канадска борба и Спортен Клуб „Авитохол“. Спортното събитие също се провежда за пръв път.

За да се покаже красотата на българските дрехи от миналото и да премине фестивалът  в този дух кметът на селото Мария Юрганчева призова жители и гости да извадят от раклите старите автентични носии и да се преоблекат с тях, за да покажат красотата на българската шевица и традиционно облекло.

Очаква се фестивалът да събере хиляди туристи, а легловата база в селото,  която е близо 3 000 места да се заеме почти на 100 %.

Добавете Вашия коментар

TOP