Започна залесяването на изгорелите при втория и най-голям пожар край Стара Кресна

06 Декември 2018 | 19:59
0 коментара
Общество

Започна залесяването на изгорелите при втория и най-голям пожар край Стара Кресна площи, до днес - Никулден, са засадени 30 дка основно с черен бор, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Залесяването се извършва от седмица, въпреки лошото време, садят се нови дръвчета източно от махала Миланчевци на село Ощава. Тук пожарът, тръгнал от с. Мечкул, преминал през Стара Кресна и Ощава, прехвърли едноименната река и продължи към с. Влахи. На терен работи бригада от с. Микрево, община Струмяни, мъжете копаят тераси, а жените засаждат борчета. На подходящите места се засажда и зимен дъб. На участъка, където бригадата работи, се развява и националният трибагреник. До там се достига по черен път, районът отстои на 8 км от пътя за Стара Кресна, при слизането към Влахинска река наклонът достига до 50 градуса, работниците се превозват с над 30 годишна УАЗ-ка, придвижването до района на залесяването си е един вид чист героизъм в мирно време. Пожарът край Стара Кресна лумна на 24 август м.г., след като горялата дървесина - предимно бор, бе изсечена и извозена, в началото на седмицата започна и залесяването. Почвоподготовка/терасиране/ и почистване на сечището е извършена на други 300 дка, работи се на територията на Държавно горско стопанство-Кресна.

Ще се залесява докато не замръзне почвата, стане ли това, ще се продължи отново през м. февруари на следващата година. С терасирането е спрян процесът на почвената ерозия, тъй като наклонът на склоновете, спускащи се към р. Влахинска, е почти отвесен на места. ДГС-Кресна извърши залесяване и върху изгорелите от първия пожар над дефилето, избухнал в средата на месец юли същата година. През декември м.г. там са залесени 115 дка, предимно върху изключително труден терен, 80 на сто от фиданките са се хванали, което е отличен резултат.

Залесените вече площи са оградени с телена ограда, като предпазна мярка срещу свободно пашуващите в района домашни животни. 700 дка изгорели площи на територията на ДГС-Кресна са залесени, а почвоподготовка се извършва на територията на ДГС-Симитли, там са терасирани 250 дка, залесяването им ще започна напролет”. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP