Започна сеч на изгорялата дървесина при пожара край Стара Кресна

24 Ноември 2017 | 19:56
0 коментара
Общество

Започна сеч на изгоряла дървесина при пожара, избухнал точно преди три месеца над Кресненското дефиле, на терен работят 12 фирми, които трябва да добият 60 000 кубични метра дървесина.

От няколко дни се сече в района на село Ощава, община Кресна. Вой на резачки заглушава всички останали шумове, в овъглената от огромния пожар гора, бушувал на територията на две общини - Симитли и Кресна. Сечта е съсредоточена край пътя Стара Кресна - разклон Ощава - Пенков чарк, както и край хладката минерална баня по пътя за махала Миланчевци. Сечта се извършва предимно от роми, отрязаните дървета се изтеглят до черния път с помощта на коне. След като добитата дървесина се складира край пътя, а след това транспортира до с. Стара Кресна. На мястото на бившия кризисен щаб, начело на който беше вътрешният министър Валентин Радев, добитата горяла дървесина се претоварва на тирове. На всеки разклон има джипове на Регионалната дирекция по горите и на ДГС-Кресна.

„Фирмите, желаещи да добиват дървесина, подават заявление в съответното териториално поделение на ЮЗДП. Съгласно чл. 27 от Наредбата за условията и реда за възлагане изпълнението на дейностите в горските територии /НУРВИДГТ/ възложителят – в конкретния случай „ДГС Кресна”, сключва договор за добив на опожарената дървесина, при изготвено предписание от страна на РДГ Благоевград. Договори се сключват с фирми, които изпълняват коректно задълженията си, т.е. ритмично усвояват и заплащат дървесината. Приет е този начин на отдаване на дървесина с единствената цел да се съкратят сроковете за усвояване на същата”, така отговориха от Югозападното държавно предприятие/ЮЗДП/ на питането на репортер на БГНЕС относно начина за разрешаване на добива. Според тях, до момента са предоставени 41 019 куб. метра дървесина от опожарените площи на 12 фирми. На 23.11.2017 г. е одобрен допълнителен график за още 18 723 куб. метра опожарена дървесина. С оглед своевременното усвояване на дървесината сроковете за сеч и извоз са оптимизирани.

„След добива дървесината се продава на фирмата, която я е добила. Отрязаните дървета се изтеглят до черния път с помощта на коне / БГНЕС От директора на горското стопанство е дадено предписание по периферията на опожарената площ през разстояние да оставят стъбла на височина 1.30 метра, които впоследствие да се използват за ограждане на бъдещите новосъздадени култури”, добавят от Държавното горско предприятие.

Припомняме, че пожарът засегна площ от 15 000 декара, 13 000 от тях борова гора, на която според специалистите ще са нужни десетилетия за възстановяването й. Щетите от пожара възлизат на над 3.3 милиона лева. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP