Започна се! Зурни и гайди огласиха симитийска община

13 Януари 2018 | 13:15
0 коментара
Култура

Групата „Старчешка булка” при НЧ „Борис Беров” на с.Тъжа, община Павел баня е с ръководител Николина Михалева. Броят  на участниците в нея е 40  /21 мъже, 15 жени и 4 деца/.
 
За  разлика  от всички околни села в района и в страната, денят на кукерите и сурвакарите в с.Тъжа се нарича „Старчешка булка”. Името кукери в селото е непознато. Главен герой в този празничен ден са старците /кукерите/ и персонажа на една старообредна  сватба.
Групата е носител на редица отличия, както от  Регионален, Национален  и международен мащаб.
 
Златен, сребърен и бронзов медал от Международния  фолклорен фестивал на маскарадните и карнавални  игри  в град Перник, Международно участие в град  Птуй  Югославия, град Стара Загора, Празника на приведените зетьове ”Зетрополе”, фестивал на хумора град Габрово,  Международен фестивал на кукерските и маскарадни игри „Кукове” град Раковвски, гр. Велико търново,  Самоводене - празник на приведените зетьове, град Павел баня празник на ”Розата и минералната вода”. 
 
Носител на първа награда в категорията „Фолклорни обичаи” на Европейската асоциация на фолклорните фестивали – FАRR, Лауреат на „Черноморски събор” 2012г. и 2013 – златен медал и статуетка и редица отличия – за приемственост, принос за съхранение и поддържане на традиции и обичаи, за развитие на българските традиции и народни изкуства, осъществяване на приемственост между поколенията, носител на почетен знак на „Музикалните празници” EVRO FOLK 2012. 
 
Кукерската група от град Калофер с ръководител Мирослав Докторов се състои от 35 участника /10 мъже, 10 жени и 15 деца/.
Кукерите играят кукерско хоро с характерна стъпка с подскок в синхрон. Преди празника кукерската група обикаля с хлопки по улиците всяка вечер от седмицата преди Сирни заговезни.  През последните години много атракционни са двата костюма на козли, който придружават групата навсякъде и обират всички овации. 
 
През последните десетилетия групата участва активно в маскарадни игри в цялата страна. Също така има три участия в маскарадни фестивали във Франция. През 2016г. печели първо място на Маскарадните игри в град Ямбол, освен това е носител на много грамоти и призове.   Най – възрастния участник е на 76 години и се казва Атанас Атанасов.
 
Групата на с.Бачево, е с ръководител Георги Тодоров Михов. Броят  на участниците в нея е 160 / 60 мъже, 50 жени и 50 деца/. 
Кукерите цяла година отглеждат най - хубавите животни и от кожите им правят своите костюми. Пръв чауш е този, който има костюм с най-дълга козина. Отпред вървят чаушите, гонейки лошите духове, а след тях с музика и хора облечените в носии мъже, жени и деца, символ на красотата, любовта и новото начало.
Носиите са типични за нашия край-ален фустан, везана кошуля и дълга и тясна престилка, избродирана с цветни мотиви.
 
Кукерска група с. Бачево има спечелени следните награди:
II място на Международен кукерски карнавал „Старчевата"- гр. Разлог 2015г.
Награда за най-масово участие, най-малък и най-възрастен участник на Международен кукерски карнавал „Старчевата"- гр. Разлог 2017г.
 
Бабиното хоро голямо гледано с възторг и умиление ще се вие чак до късна януарска вечер.

Добавете Вашия коментар

TOP