Започна се! Мирослав Писов дойде пред полицията в Благоевград, за да се предаде и влезе доброволно в затвора

20 Април 2019 | 13:51
4 коментара
Общество

Един от осъдените на 7 г. затвор за смъртта на Ангел Димитров-Чората – Мирослав Писов се предаде в полицията в Благоевград.

Бившето ченге дойде доброволно в сградата на ОДМВР-Благоевград, за да бъде откаран в затвора.

До този момента от вчера в ареста в Благоевград е друг от обвинените и получили присъда Борис Механджийски. Очаква се в понеделник от Германия да пристигне Янко Грахофски.

Припомняме, че Върховният касационен съд излезе с окончателно решение за присъдите по делото за смъртта на Ангел Димитров – Чората. Решението магистратите са взели късно снощи.

По 7 години затвор получават петимата, обвинени за смъртта на Ангел Димитров – Чората. Това са Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Грахофски, Иво Иванов и Борис Механджийски.

Ангел Димитров почина на 10 ноември 2005 година при полицейската операция “Респект” в Благоевград. За смъртта на Чората Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България на 1 юли 2014 година. За смъртта му пред съда бяха изправени Мирослав Писов, Георги Калинков, Борис Механджийски, Янко Граховски, Иво Иванов.

Софийският военен съд призна за виновни и петимата за това, че са убили Димитров умишлено и с особена жестокост, като Мирослав Писов беше осъден на 19 години затвор, а останалите на по 18 години. Последва дълго лутане между инстанциите. Апелативният съд първо върна делото, след това потвърди присъдите, но решението му беше отменено от Върховния касационен съд и накрая бяха намалени наказанията на подсъдимите наполовина, а ВКС окончателно ги оправда през 2011 г.

Първоначалните изводи на лекарите бяха, че Чората е починал от причинена му тежка черепно-мозъчна травма и разкъсване на аортата, след като е бил бит и ритан от полицаите около 10 минути. След това обаче нова експертиза заключи, че Димитров се е задушил, докато е бил притиснат на земята с белезници. Според вещите лица мъжът се задушил фатално и заради хронични заболявания, поет кокаин и по-къс врат.

През 2014 г. Европейският съд по правата на човека в Страсбург прие, че българските власти са нарушили правото на живот и забраната за нехуманно и унизително отношение, както и правото на справедлив процес, поради което държавата беше осъдена да плати 50 000 евро обезщетение на близките и близо 35 000 евро разноски.

Заради решението на съда в Страсбург, главният прокурор Сотир Цацаров поиска възобновяване на делото, което ВКС уважи през 2016 г. и посочи, че Военно-апелативният съд е бил длъжен да назначи нова експертиза, която да преодолее различията в предходните заключения на вещите лица.

Чората
 

Мирослав Писов

Добавени коментари

Анонимен публикува:
24 Април 2019 | 01:37
Брат му на чората защо не е в затвора? Бутна 2-ма на пешеходна пътека и умреха Чората е бил гаден сводник и наркотрафикант.. Колко семейства е раздел?, колко семейства еразплакал И баща му и брат му са за затвора а не българските полицаи
МАРИН публикува:
20 Април 2019 | 21:27
Ще лежите мили ми рекетьори ще лежите колко майки и вие разплакахте ще лежите
тоя публикува:
20 Април 2019 | 19:19
всички знаят какво корумпирано ченге е бил този екземпляр и защо имаше притеснения какво знае чората срещу него,за да се стигне до там
правим се на жертвичка ли публикува:
20 Април 2019 | 19:11
Кво се правиш, решененията на ВКС не се съобщават и не се качват на страницата на ВКС докато не арестуват осъдените, за да не избягат. Къв полицай си ако не гознаеш това или се правиш на жертвичка.... С всички затворници по този начин се практикува, когато има решение на ВКС

Добавете Вашия коментар

TOP