Започна реконструкцията на улица „Пирин” в Банско

17 Април 2018 | 10:00
0 коментара
Общество

Започна вторият етап от реконструкцията на главната търговска улица в Банско - „Пирин”.  Първият етап от нея, участъкът между пл. „Никола Вапцаров” и пл. „Възраждане”, бе изграден през 2016 г., като бе спазен архитектурно-художествения стил, по който е оформена централната градска част. 

Вторият етап обхваща отсечката между пл. „Възраждане” и ул. „Отец Паисий”.

Основна цел, заложена в проектната документация, е да се реконструира подземната водоснабдителна и канализационна мрежа, настилките на улицата и уличното осветление, за да създаде един успешен модел на транспортно успокоена зона в този участък от улица „Пирин“.

Съществуващата асфалтова настилка с каменни тротоари ще бъде подменена с гранитни и мраморни плочи в съответствие с историческата структура и градски елементи.

Чрез реконструкция на съществуващите настилки, ще се създаде функционално зониране на пространствата по продължение на улицата, като ще се отдели едно централно трасе с грапава повърхност, което да се използва за движение на пешеходци, и почасовото движение на автомобили. 

Основно внимание се отделя на пространството в източната част, при входа към църквата „Света Троица“  и къщата музей „Неофит Рилски”.

Проектът предвижда обособяването на по-голямо пространство около входовете. Изграждането на улицата дава иновативно решение за отвеждане на повърхностните води, чрез използването на шлицов канал по нейното продължение, а основното осветление е решено със съвременни енерго-ефективни улични лампи и ниски градински осветителни тела.

Работи се също и по изграждането на третия, най-малък етап от ул. „Гоце Делчев”. Участъкът, който се изгражда се намира между улиците „Отец Паисий” и „Хаджи Вълчо”, като пространството ще бъде оформено в същия архитектурен стил, както останалата част от рехабилитираната улица.

На практика тази „улица” всъщност се превърна в любимото място за разходка и игри на жителите и гостите на нашия курорт.

По искане на жителите й тя бе оформена като пешеходна зона с детски площадки, зелени площи, водни ефекти, алеи и зони за отдих.

„Изграждането и на двете улици ще приключи до началото на активния летен сезон в Банско, когато Банско ще посрещне своите гости с още по-атрактивна визия на централната градска част”, даде заявка кметът Георги Икономов.

Добавете Вашия коментар

TOP