Започна приемът на проекти за създаване на детски кътове на работното място

01 Октомври 2020 | 12:07
0 коментара
Бизнес

Българските работодатели и институциите от държавната и местната власт вече могат да кандидатстват за финансиране на проекти за създаване на детски кътове на работното място. Управляващият орган на ОП „Развитие на човешките ресурси“  обяви прием на проекти по процедура „Детски кътове“, който ще продължи до средата на месец декември.

Целта на процедурата е да предостави възможности за по-добро съвместяване на професионалния с личния живот на работниците и служителите, осигурявайки кътове за деца на работното място. Изпълнението на дейностите ще подпомогне родителите в грижите за децата им, като по този начин ще допринесе за тяхната по-добра професионална реализация, а от друга страна ще повиши производителността на труда в подкрепените предприятия, като се намали броят на закъсненията и отсъствията от работа и се повиши мотивацията на заетите там родители.

Допустими кандидати по настоящата процедура са микро, малки, средни и големи предприятия, регистрирани по реда на Търговския закон, както и органи на изпълнителната и местната власт. Всеки работодател, регистриран по реда на ТЗ, ще получи допълнителни точки на етап техническа и финансова оценка и техните проекти ще се подкрепят приоритетно.

Бюджетът на процедура „Детски кътове е 15 млн. лева. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ за един проект е  50 000 лева, а максималният - 150 000 лева.

По настоящата процедура се изисква съфинансиране само от кандидатите, които не са органи на изпълнителната и местната власт. Големите предприятия могат да кандидатстват за финансиране на до 70 % от общо допустимите разходи по проекта, средните предприятия ще получат до 80 % от общо допустимите разходи, а микро- и малки предприятия - до 90 % от разходите.

Всеки новосъздаден детски кът трябва да осигурява необходимата среда за полагане на грижи за поне 15 деца. Партньорството по тази процедура е допустимо, така че до петима работодатели могат да кандидатстват за създаването на общ детски кът. Детегледачите ще бъдат наемани чрез Бюрата по труда, като при необходимост ще преминават обучение. Възнаграждението им ще зависи от това дали услугите са почасови или целодневни, като по проектите ще се поема възнаграждението им за период до 12 месеца.

Освен дейностите по подбор, обучение и възнаграждения на персонала, финансиране ще получат и всички дейности, свързани с адаптиране и оборудване на подходящо помещение за полагане на почасови грижи за деца. Финансиране ще получат само проектни предложения, които касаят създаване на нови детски кътове и задължително на закрито.

Крайният срок за представяне на предложенията е 15 декември 2020 г., 17.30 ч. Проектните предложения се подават електронно чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България - ИСУН 2020 с Квалифициран електронен подпис – КЕП.

Добавете Вашия коментар

TOP