Започна дисциплинарно производство срещу шефката за социални грижи в община Благоевград Милена Донева

19 Юни 2020 | 18:20
10 коментара
Общество

Започна дисциплинарно производство срещу шефката на Комплекса за социални грижи за стари хора към община Благоевград Милена Донева.

Мотивът е, че тя е знаела, но не е предприела никакви действия да прекрати незаконното пребиваване на шефката на ТЕЛК І в МБАЛ – Благоевград д-р Елена Дюлгерова-Мелинова в стаята на родителите й в старческия дом в кв. „Струмско“.

Скандалът гръмна при пожар миналия месец в дома. Тогава се разбра, че на третия етаж, откъдето тръгна огънят, заедно с майка си живее абсолютно незаконно д-р Дюлгерова.

„М. Донева не е предприела нищо в продължение на 4 г. да предотврати незаконното пребиваване на външен човек в дома. Като следа от нейно име няма никакъв документ“, обясни прекият й началник, зам. кметът по хуманитарните дейности Василиса Павлова.

Веднага след разплитане на скандалния прецедент общинското ръководство изиска писмени обяснения от всички отговорни за него.

„Има докладна от 2016 г. от ръководителя на старческия дом Таня Иванова, с която тя информира предишното общинско ръководство, и в частност ръководителя на комплекса Милена Донева, за това, че в 306 стая, където са настанени родителите й, пребивава и д-р Дюлгерова, без тя да има право да е там. Няколко пъти Иванова опитвала да уведоми шефовете си с молба да й се помогне д-р Дюлгерова да бъде изведена от дома“, обясни зам. кметът В. Павлова.

Тя научи за проблема при пожара, когато Таня Иванова я информирала, че няколко пъти безуспешно се опитвала да изведе шефката на ТЕЛК І от стаята в старческия дом, която тя незаконно обитава, но дори и в периода на извънредно положение д-р Дюлгерова отказала да излезе от сградата.

Сформираната спешно комисия, в чийто състав бяха зам. кметът Павлова и шефът на дирекция „Социално подпомагане“ Ал. Балев, предупредила писмено лекарката незабавно да се изнесе от стаята. Ал. Балев, с чиято заповед става настаняването на възрастни хора в старческия дом, също е бил информиран от ръководителката му, но и той не е предприел нищо.

"Обяснението, което д-р Дюлгерова даде за престоя си, бе, че била притеснена за здравословното състояние на родителите си. Във времето, в което тя е отсъствала, е вкарвала други външни лица, които да ги обгрижват, което също е нарушение на правилника за вътрешния ред в Дома за стари хора, а в периода на коронавирус пандемията, когато бяхме затворили дома за външни хора, тя е влизала и излизала когато пожелае, което е предпоставка да се внесе зараза. В доклада си по случая  г-жа Донева сочи, че е знаела, и по думите й е информирала началник-отдел „Социални услуги“  Елена Стойчева, но 4 години нищо не се е предприело. Донева отбелязва, че многократно е правила опити да помоли д-р Дюлгерова да излезе от дома, но тя се държала много агресивно. На въпроса ми защо след смяната на ръководството на общината не е информирала никого, тя нямаше отговор. И трябваше да се случи пожарът, за да се разбере, че има такова сериозно закононарушение“, коментира зам. кметът В. Павлова.

По случая е събрана цяла папка с приложения, които ще са част от дисциплинарната процедура срещу ръководителя на комплекса Милена Донева. Дни след предаването на доклада си по скандалния случай тя излязла в болничен до 4 юни, който е продължен с втори болничен лист до 24 юни, като посочената диагноза няма връзка с нейно заболяване, за което има издадено ТЕЛК решение.

Общинското ръководство е пуснало искане до НОИ за проверка на болничния лист на М. Донева. След връщането си на работа тя ще трябва да даде писмени обяснения защо не е изпълнила задълженията си за управление и контрол на комплекса, защо не е предприела действия с доклад или друг писмен документ да се спазва правилникът за вътрешния ред в старческия дом. И най-вече защо е създала предпоставки в периода на извънредно положение, когато бяха затворени всички социални заведения за външни хора, едно лице да влиза и излиза когато си пожелае и така да застраши здравето и живота на всички настанени 85 души. Дали това е причината за единствения случай на Ковид-19, регистриран в дома, никой не може да каже.

М. Донева дойде в общината от финансовата сфера през 2014 г. и със заповед на тогавашния кмет Ат. Ктамбитов оглави част от услугите в социалната сфера.в.Струма

Добавени коментари

Гражданин публикува:
23 Юни 2020 | 11:40
Е смешни сте, занимавате ни с глупости! И малкото кадърни хора махнете, та съвсем да се забатачи тоя Благоевград!
До кмета публикува:
23 Юни 2020 | 05:21
Има начин! Нека сега и началничката и докторката да платят разходите за ток, вода,храна и квартира за 4 год , та и с лихвите! Не им ли стигнаха високите заплати, ами живеят години на ред на гърба на Общината! Кой не иска да живее по този начин - да не плащаш за нищо! Срам и позор! И на такива хора ние разчитаме да помагат и вършат работа ! И то в Общината, та дажи и в ТЕЛК
Една жена публикува:
20 Юни 2020 | 21:47
Милена Донева е страхотен човек и професионалист. Стриктно си следеше задълженията, познаваше спецификата на работата, познаваше отблизо всички потребители на социални услуги. Не заслужава това унижение!
АМИ СЕГА публикува:
20 Юни 2020 | 19:24
в затвора в сливен мила и там е за хора излезоха кражби в услугите
do ina публикува:
20 Юни 2020 | 12:09
doneva beshe edna ot nai nai blizkite do kambitov dori i shopova revnuvashe ama kak hodishe v obshtinata vdignala glavata kato kon a sega po niska ot trevata nejnoto bezdejstvie e golqmo narushenie i e vyzmovno syda da q otstrani zanapred da ne izpylnqva takava otgovorna dlyjnost no sega e hod na prokuraturata bravo na pavlova i popova taka trebe da se deistva sas zamah.
Майкъл публикува:
20 Юни 2020 | 00:44
ВИЩЕ СИ ПЪРВО ВАЩЕ НАСРАНИ ГЪЗОВЕ БОКЛУЦИ ДОЛНИ-шоповици и подобни
Невидимка публикува:
20 Юни 2020 | 00:07
Първо си вижте насраните задници и тогава плюите по хората. Гадна твар сте еиииии.
мастия публикува:
19 Юни 2020 | 23:31
Това е поредната кадрова грешка на, Камбитов пардон на мастията ШОПОВА
Елена публикува:
19 Юни 2020 | 22:42
Кой е уведомила г-жа Донева? Ел.Стойчева, та то тя/Донева/ я влачи с нея от банка на банка и накрая я загнезди в общината...
Ина публикува:
19 Юни 2020 | 21:47
Ако някой иска да те съкрати когато си в болнични не е проблем. Взима се разрешение от инспекцията по труда, праща се телеграма и се смята, че си съкратен...

Добавете Вашия коментар

TOP