Западните учени назоваха най-коварната и смъртоносна болест на нашето време

10 Юли 2016 | 08:30
0 коментара
Общество
Западните учени назоваха най-коварната и смъртоносна болест на нашето време

Изследователи от Университета в щата Вашингтон и Имперския колеж в Лондон изясниха коя от болестите на нашето време е най-опасна за човечеството. Според техните изводи, вирусният хепатит е най-разпространената причина за смърт и инвалидност в резултат на заболяване.В момента болестта се нарежда наред с „чудовища” като туберкулозата и ХИВ. В изследването са цитирани данни, събрани през периода 1990 – 21013 година в 183 страни. Ако на тях може да се вярва, то количеството смъртоносни изходи от вирусния хепатит в рамките на 20-годишен период са нараснали с 63%, което е страшна цифра.
 
Всяка година болестта отнема живота на 1.45 милиона души. В същото време от ХИВ и туберкулоза намаляват. За сравнение: през 2013 годиха от СПИН са починали 1.3 души, 1.4 милиона – от туберкулоза, 855 000 – от малария. Най-опасните форми на хепатит са В и С, от тях почиват 96% от умрелите. Те предизвикват рак и цироза на черния дроб.
 
Учудващо е, но най-уязвимо на това заболяване е населението на благополучните страни – с висок среден доход. Най-малко от хепатит страдат жителите на страните от Източна Азия.БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP