Зам.министърът на правосъдието представи проекта на антикорупционния закон пред студенти в Благоевград

12 Септември 2017 | 16:18
0 коментара
Общество

Заместник-министърът на правосъдието д-р Евгени Стоянов представи пред преподаватели и студенти  на ЮЗУ „Неофит Рилски“, законопроекта за противодействие на корупцията, предложен от Министерството на правосъдието.. „Основната философия на която стъпва законопроекта е, че не трябва буквално да се копират чуждестранни модели, организационни или правни, защото по този начин ползите биха били преувеличени, а негативите биха били подценени,каза заместник-министър Стоянов.

При изготвянето на законопроекта водещ е бил въпроса за това, защото до този момент държавата не се е справила в борбата си с корупцията. Стоянов каза, че отговорите на този въпрос са повече от един при всички положения, но те са се фокусирали върху отговор на въпроса, че резултатите са незадоволителни, защото няма ясна дефиниция на понятието „корупция“. От тук тръгна работната група, фокусирайки се върху изготвяне на дефиницията. Д-р Евгени Стоянов добави, че няма как да бъде „победен враг, който не познават“.

Законопроектът за противодействие на корупцията предвижда обединяване на пет действащи в момента структури, обяснявайки, че основната идея е около добре работещата Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество да се обединят структурите от ДАНС, Сметната палата, Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и така наречения БОРКОР (Центъра за противодействие на корупцията ). Според д-р Евгени Стоянов, ако по този начин се обединят органите ще бъде затворен кръгът, който в момента е разпокъсан и по този начин ще се отговори на очакванията на европейските ни партньори.Той заяви, че сам по себе си един закон не е в състояние да пребори корупцията, но дори само усиленото говорене в обществото по отношение на корупцията и борбата с нея също в момента имат ефект. Ако  всичко е нормално Закона трябва да бъде приет и да влезе в сила до края на годината.

По отношение на това, кой трябва да назначава председателя на комисията за борба с корупцията, д-р Стоянов коментира, че в законопроекта, който те предлагат е заложено той да бъде назначаван от Народното събрание.  

 Той допълни, че в законопроекта за борба с корупцията е предвидено създаването на комисия, която ще има мандат от 6 години, за да има застъпване на  поне два парламента, като е предвидено тя да внася ежегодно доклад за своята дейност до 31 март.

 

Добавете Вашия коментар

TOP