Зам.-министърът на здравеопазването: Без бонуси за ваксинираните

22 Юни 2021 | 12:16
0 коментара
Общество

Ще направим всичко възможно лицата, които не са здравноосигурени, да получат ваксини, и то безплатни. Това обеща здравният заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов на брифинг пред медиите. 

"Не предвиждаме финансово стимулиране за поставяне на ваксини за никого. Разчитаме на това, че след като обществото бъде информирано, то само ще вземе решение", предупреди обаче той. 

Пресконференцията на здравните власти е след среща в Министерството на здравеопазването във връзка с ваксинацията срещу COVID-19. На нея присъстват заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, общопрактикуващи лекари и представители на здравните медиатори.

"Под 10% от ромското население у нас е ваксинирано", съобщи още Златанов. 

Поради тази причина ще има мобилни кабинети и медиатори, които ще информират ромите за ползите от ваксините.

"Към момента е много подходящ периодът - ниска заболеваемост в страната, ваксини налични всякакви. И с цел да предпазим всички българи от една бъдеща вълна, много важно е хората да бъдат имунизирани", подчерта зам.-министърът. 

Неговите изводите са, че все още съществуват митове сред населението. "Хората са уплашени, имат грешна представа, страхуват се от странични последствия. Първата стъпка е за информиране на тези хора с вярна информация по различни начини - чрез хората, които те уважават и са авторитети сред тях, хора от шоубизнеса, на които те подражават, духовниците, които проповядват", обясни Златанов. 

Второто нещо според него е да се направи ваксинацията за тях безпроблемна. "Да знаят, че могат да се имунизират във временните имунизационни пунктове или при личните им лекари. На хората, които са здравно неосигурени, няма да им струва нищо посещението при личен лекар за получаване на доза ваксина", категоричен беше зам.-министърът.

Това ще важи за цялата страна, като медиаторите са започнали работа още днес.

Добавете Вашия коментар

TOP