Зам.-министър Валери Борисов и инж. Дамян Дамянов представиха новата електронна система за търгове за дървесина

09 Август 2016 | 13:08
0 коментара
Общество
Зам.-министър Валери Борисов и инж. Дамян Дамянов представиха новата електронна система за търгове за дървесина

Зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов и директорът на Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП) инж. Дамян Дамянова представиха в Благоевград нововъдената електронна система търгове за дървесина. 

Пред представители на медиите двамата демонстрираха в реално време как функционира системата, като бяха разиграни 4 търга на складова дървесина от ДГС „Дикчан“. Заместник-министър Борисов обясни, че в Югозападно държавно онлайн търговете за дървесина са въведени от началото на април, като идеята е чрез електронни наддавания кандидати от цялата страна да могат да се включат в търговете за закупуване на необходимите им количества дървесина, добита от държавните горски територии, стопанисвани от ЮЗДП. 


„Обикновено фирмите, които участват в тези процедури, са местни, но няма гаранция, че в някоя от процедурите няма да бъде регистрирана фирма, например, от Силистра. Местните фирми не знаят за това, единствено участниците в търга са ясни за Югозападно държавно предприятие, тъй като те са преглеждали документите на фирмите, които са завили желание за участие в търга, но самите фирми не знаят коя фирма откъде е. Това от своя страна къса връзките и зависимостите, които вероятно е имало на местно ниво“, каза още зам.-министър Борисов и допълни, че системата за електронните търгове на дървесина е насочена основно в посока прозрачност при тези тръжни процедури. 

Той обясни, че системата е била разработена за изключително кратко време и изказа благодарността си към министъра на земеделието и горите Десислава Танева, към заместник-министър Костов и директора на Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП) инж. Дамян Дамянов, които много целенасочено са работили, за да може системата да стане факт.

„Практиката показва, че в традиционно провежданите търгове обикновено компанията, която печели, печели на първоначално обявената цена. Имаше реални предположения, че участниците в традиционните търгове предварително се договарят кой да спечели, а пък при електронните търгове това го няма като възможност“, обясни заместник-министър Борисов.

Той посочи, че четири месеца след официалния старт на платформата, са проведени над 40 търга със стотици участници. Заместник-министърът каза още,че чрез въвеждането на електронната платформата е улеснен процесът по регистрация на участници от различни части на страната в електронни търгове.

„Това от една страна ще осигури повече конкуренция и преки финансови ползи на държавното предприятие, а от друга ще спести време и средства на кандидатите за купувачи“, добави той.

Той подчерта, че до този момент не е имало нито едно обжалване на резултатите от е-търговете, което е гаранция за добрата работа на платформата. 

Системата за електронните търгове на дървесина дава възможност на хората максимално бързо и удобно да участват в дадения търг. Това каза на пресконференцията Симеон Златарев, специалист по информационни системи към Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП).

Той обясни, че системата е била разработена от „Информационно обслужване“ АД специално за предприятието. 


„Системата работи изключително лесно, като всички фирми, които искат да участват в търговете, трябва да притежават единствено електронен подпис, с който да могат да се регистрират и впишат в системата. След което, по тяхно собствено желание могат да решат в коя от дадените тръжни процедури да вземат участие и, от която желаят, да закупят дървесина от складовете на предприятието“, обясни Златарев.

Той добави, че всеки, който има желание да разгледа системата и да се запознае в детайли с нейните функции и начините за регистрация, може да влезе в сайта на Югозападно държавно предприятие, където има качен специален видео клип, който разяснява подробно платформата. 

Добавете Вашия коментар

TOP