Зам. кметът Ясен Попвасилев: Наследихме дълг от 18,7 млн. лв., не мога да си обясня поведението на губернатора и на съветниците от ГЕРБ, които казват, че работят за благото на хората, а блокират работата на общината

25 Януари 2020 | 21:28
0 коментара
Общество

По повод коментари в социалните мрежи, че подлез в кв. „Грамада“ няма да се строи, ще отбележа, че за този обект от екипа „Камбитов” е сбъркана процедурата, с която е възложена обществената поръчка“, съобщи на пресконференция кметът на Благоевград Румен Томов.

 „Обектът е обявен като 3-та категория и фирмата, която е спечелила, отговаря на това условие, но строежът е 1-ва категория. Ако започнем да го реализираме, санкциите за общината ще са от 50 до 100% от стойността на договора. Тъй като харчим обществен ресурс, нашите пари, не съм склонен да тръгвам в авантюристични мероприятия. Затова се срещнах с изпълнителите, спечелили обществената поръчка, и те ме увериха, че до края на март ще получат 1-ва категория. Направили сме и запитване до управляващия орган, ако възложим на същата фирма процедурата, дали ще бъдем санкционирани. Ако има такъв риск, ще бъдем принудени да обявим нова обществена поръчка. Възможно е и изпълнителят, определен за изпълнението й, да предяви иск към нас, тъй като вината е на старото ръководство на община Благоевград. Във връзка със санкциите ще посоча, че по почти всички проведени обществени поръчки от предишния кметски екип имаме корекции, като една от последните е от зам. министъра на МРРБ за социалните жилища. Тя е в размер на 1 701 205 лв. за нарушаване на правилата за провеждане на обществената поръчка, ограничаване на избора на изпълнител и т.н. и в 14- дневен срок трябва да ги изплатим. Това са парите на всички нас. Ние не сме от хората, които забавят обществените поръчки, а сме ръководство, което се стреми да има прозрачност, да ценим и да не рискуваме обществените пари!“, каза кметът Р. Томов.

До края на годината се очаква да стартира строителството на нов православен храм в района на селскостопанския пазар. На сесията в края на януари общинското ръководство внася за одобрение ПУП за отреждане на терена в района на паркинга и по най- бързия начин да се направи проектирането.

Разширяват мотопистата край с. Зелен дол, за да се ползва и за офроуд състезания. Така община Благоевград ще върне славата си на рали център, а съоръжението край Зелен дол ще може да се ползва по- често в годината. Целта е привличане на повече туристи и гости в общината, за да се подпомага бизнесът, съобщи още Томов. Градоначалникът заедно с екипа си от заместници отговориха  на журналистически въпроси и коментари в социалните мрежи по теми, свързани със забавеното настаняване в общинските жилища, инвестиционните намерения, състоянието на хазната и възможността за нови кметски избори в Благоевград.

„До месец ще започне настаняването в новите социални жилища в кв. „Освобождение“, обяви кметът Р. Томов. Той поясни, че то ще започне веднага след приемане от ОбС и влизането в сила на промените в наредбата. Градоначалникът информира, че на сайта на общината вече е публикувана за обсъждане общинска  наредба за еднократните помощи, в която е включена нова точка за финансово подпомагане на семействата при раждане на 3-то дете.

По темата за обявените 5 конкурса за длъжности в Общинска администрация той информира, че за да няма спекулации за предизвестен избор и нагласени конкурси, тестовете за най-коментираните за секретар и директор на правната дирекция са възложени за изработване на външно за общината лице и ще се представят на кандидатите в деня на изпита, подпечатани от нотариус.

Зам. кметът по икономика Ясен Попвасилев даде справка за дълга на община Благоевград, който  към 11 ноември 2019 г. е бил 18 750 000 лв., а към 23 януари 2020 г. е 13 945 000 лв. „Очакваните пари по европроекти са 6 812 000 лв., но „благодарение“ на санкциите, които са предявени към общината, остават едва  около 1,4 млн. сигурни за получаване“, обяви Попвасилев. Той съобщи, че през 2020 г. общината ще приключи работа по 4 европроекта, 9 продължават да се изпълняват и за тях общината трябва да плати 10,5 млн. лв. (тъй като първо се плаща, после разходите се възстановяват). Проектите, които очакват оценка и все още не са одобрени, са за 7 790 000 лв. и са общо 5. „Кандидатстваме с други 6 проекта за финансиране от 6 200 000 лв. При реален дефицит в общината трябва да осигурим пари и за проектите с европейско финансиране. В тази връзка ще отбележа, че за мен е необяснимо поведението на областния управител, който върна, и на общинските съветници от ГЕРБ, които протестираха предложението ни краткосрочният дълг в размер на 7,5 млн. лв., който е част задълженията на общината, да бъде върнат за ново разглеждане в ОбС. Необяснимо е, защото това ни е необходимо, за да функционира общината нормално. Ако това предложение не се одобри от ОбС, ангажиментът, поет към банката, е от 11 февруари до 11 юли да изплатим тези пари. Не мога да си обясня подобно поведение от хора, които казват, че работят за благото на община Благоевград! Заради финансирането на европроектите най-вероятно ще се наложи да вземем нов дълг“, обяви Я. Попниколов.

На въпрос на каква стойност възлизат делата, които в момента се водят срещу общината, той съобщи, че преди да напусне, юристът Мартин Лалев е докладвал за 2,2 млн. лв., а от последната справка, дошла след това, цифрата е набъбнала на 4,8 млн. лв.

Зам. кметът по строителството инж. Евгени Терзиев коментира инвестиционната програма на общината за 2020 г. и приоритетите. Според нея преходните обекти от миналата година са за 2,1 млн. лв., те са с избрани изпълнители, подписани договори и в процес на изпълнение. „Сред тях са реконструкция на канализация на ул. „Търново“, реконструкция на ВиК мрежа на ул. „Ст. планина“, благоустрояване на ул. „Възрожденска“, ремонт и реконструкция на клетки и изграждане на карантинно-изолаторно помещение в зоопарка“, отбеляза инж. Терзиев и посочи: „Най- важните нови предложения, неотложни за реализиране през 2020 г., са закупуване на специализирана техника за експлоатация на депото за битови отпадъци и за измиване на улиците в Благоевград за около 1 млн. лв. Площадка за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци от домакинствата за около 356 000 лв. също трябва да се реализира като проект, защото е свързан с поети от общината ангажименти и подписани договори. Предвидени са средства за отчуждителни мероприятия за изграждане на уличната инфраструктура, засега те са 180 000 лв., но от справките и документите, които пристигат при мен, се разбира, че сумата набъбва всеки ден и до момента само за миналата година са нараснали на 300 000 лв. Кандидатстваме пред МРРБ за отпускане от националния бюджет на средства за изграждане и ремонт на ВиК мрежи и улици. Има жалби, които от 10 г. се повтарят, и е крайно време да се вземат мерки. Кандидатстваме за около 3 млн. лв. за 10 най-спешни улици за ремонт с изготвени проекти и издадени разрешителни за строеж и готовност още тази година да се ремонтират, това са улиците  „Н. Рилски“, „Кр. Сарафов“, „Сава Михайлов“, „Васил Априлов“, „Алеко Константинов“, „Патриарх Евтимий“, „Сергей Румянцев“, „Мелник“. Изготвили сме списък с обекти, готови да се включат в инвестиционната програма 2020, ако се осигурят допълнителни средства за финансиране. Списъкът е дълъг с обекти в сферата на образованието, здравеопазването, социалното осигуряване, подпомагане и грижи, жилищното строителство, благоустрояване, опазване на околната среда, почивно дело и спорт и икономически дейности и услуги. С „ВиК“ – Благоевград сме предприели мащабна програма за проектиране на водопроводни канализационни инсталации в селата и имаме амбиция догодина да започнем изпълнението й, за да решим кардинално проблемите с водата в селата“, отбеляза зам. кметът по строителството.

По темата дали ще има нови кметски избори в Благоевград градоначалникът Румен Томов коментира: „Всичко е в Божиите ръце, ще обжалваме решението на благоевградския Административен съд и вярвам, че трима съдии мислят по-добре от един“, така кметът Румен Томов коментира решението на съдия Узунов за връщане на „топката“ в ОИК за отнемане на правомощията му като градоначалник на Благоевград. „18 000 са гласували за мен и аз съм длъжен заради тях, заради жителите на община Благоевград да се кандидатирам, ако окончателното решение е негативно. Затова заради всички 18 000 души, ако се наложи, отново ще отида на избори. До приключването им общината ще продължи да работи с този екип от хора професионалисти“, заяви Р. Томов.

Добавете Вашия коментар

TOP