Зам.-кмет на Кресна: Ще бъде трудно да убедим хората да умъртвят прасетата си доброволно

16 Август 2019 | 10:44
1 коментара
Общество

Вече тече срокът за доброволно умъртвяване на прасета в област Благоевград. Положителна проба даде намерено в Кресна умряло прасе.

Заразеното животно е било намерено в река Струма. Около 135 домашни прасета трябва да бъдат умъртвени доброволно. В противен случай в понеделник започва принудително умъртвяване. В област Благоевград има около 5 000 прасета, половината от които се отглеждат в стопанства тип „заден двор“, предаде новини.бг.

„Ако са болни, да ги избиваме, но ако не са, какво правим? Едно прасе са намерили и сега всички прасета трябва да изколим. Едно прасе не означава нищо. Кой е установил, че това прасе е болно? Бъркат ни финансово в бюджета. Нищо няма да слагаме във фризера. Не е редно да се колят прасетата на хората. Бабите и дядовците с едно прасенце изкарват цяла година“, обявиха пред камерата на Нова телевизия жители на Кресна.

„Ние не оспорваме, че намереното прасе в река Струма е болно от чума. Ние оспорваме факта, че това прасе е с незнаен произход. Трябва да се докаже, че прасето е от нашия район. Към момента няма такова нещо и ние не подкрепяме мярката за доброволно умъртвяване на прасетата. Ще бъде много трудно да ги убедим да направят това“, каза от своя страна зам.-кметът на Кресна Валентин Стоичков.

Добавени коментари

Неут публикува:
17 Август 2019 | 04:58
Вальо СофричкоФ, точно ти нема как да убеждаваш никой, всеки те знае че си биТа карта и пионка

Добавете Вашия коментар

TOP