Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, който закова Златко Баретата: Той беше изградил почти военна престъпна група!

25 Май 2016 | 11:39
0 коментара
Общество
Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, който закова Златко Баретата: Той беше изградил почти военна престъпна група!
Борислав Сарафов
 
Делото срещу Златомир Иванов-Златко Беретата приключи на последна инстанция с осъдителна присъда. Процесът продължи близо 7 години и премина през много перипети. Сред подсъдимите имаше и ученик - Мартин Горески, който бе оправдан. Предстои да стане ясно дали и кога Баретата ще влезе в затвора. По този повод потърсихме мнението на зам.- главния прокурор Борислав Сарафов, който през 2010 година наблюдаваше разследването срещу организацията на бившия командос, която бе кръстена "Фирмата". Ето как Сарафов отговори на въпросите на Ивайло Крачунов.- Г-н Сарафов, преди повече от 6 години внесохте обвинителния акт срещу Златомир Иванов-Баретата и още 19 обвиняеми. Преди дни Върховният касационен съд постанови присъда от 6 години и половина лишаване от свобода за Иванов. Удовлетворен ли сте от присъдата?
- Доволен съм от присъдата, но не и от продължителността на процеса. Предпочитах делото да завърши в много по-кратки срокове.

- Кога Баретата ще влезе в затвора за изтърпяване на наложеното му наказание?
- Мисля, че това е въпрос на броени дни.

- В свое интервю по Нова телевизия Баретата заяви, че никога не се е занимавал с наркотици и че по време на процесуално-следствените действия нито у него, нито в дома му са открити наркотици. Вашият коментар?
- В крайна сметка Златомир Иванов вече е осъден с влязла в сила присъда, която е постановена съобразно нашата обвинителна теза. Всичко останало са негови приказки, които са защитна теза.

- Кое обстоятелство ви направи най-силно впечатление по време на разследването срещу Баретата?
- Впечатли ме най-вече стройната престъпна организация, която е изградил Златомир Иванов. 

В престъпната му организация е имало група за наркоразпространение и наказателна бригада, която е действала отделно от нея.

Златомир Иванов е създал почти военна дисциплина в своята престъпна група.

- По времето, в което делото беше в Софийския апелативен съд, срещу Баретата бе извършен атентат на стълбите на Съдебната палата. Смятате ли, че някой е искал да раздаде по-бързо правосъдие от съдиите?
- Аз не бих могъл да кажа подобно нещо. Ние работим, за да може съдът да произнесе присъда.

- Кои са престъпните авторитети в наркобизнеса, след присъдата срещу Баретата и разстрелите на няколко от босовете на дрога?
- Силно се надявам, че прокуратурата е на крачка преди наркобосовете и да не им позволим да се укропнят. Със сигурност има разпространители на наркотици, след като има търсене на дрога, но се надявам, че няма да има подобна стройна организация каквато беше тази на Златомир Иванов и останалите подсъдими от групировката му.

Дребните дилъри се залавят много по-лесно отколкото група като неговата.

- Идва ли края на босовете с прякори?
- Прякори винаги е имало, вероятно и ще продължи да има. Въпросът е те да не придобиват високи позиции и да не завладеят цели сектори от нашата икономика.

Едно интервю на Ивайло КРАЧУНОВ/БЛИЦ  

Добавете Вашия коментар

TOP