Заляхме Дядо Коледа с над 10 000 писма

24 Декември 2019 | 15:16
0 коментара
Любопитно

Tочно 10 051 писма получи Дядо Коледа в навечерието на Рождество Христово. Те са изпратени от деца от цялата страна, които твърдят, че са били послушни през 2019 г., и искат в замяна хубав подарък. Това каза помощничката на Добрия старец Милена Тошева от „Български пощи“ ЕАД.

От писмата масата са индивидуални – 9398 броя, а 653 са колективни. Спрямо миналата година, когато писмата са били 9691 броя, през 2019 г. белобрадият старец е получил 360 желания повече. При колективните писма обаче, изпращани от групи в детските градини и от класове в училищата, е налице спад от 574 писма.

- Реклама -

Инициативата за изпращане на писма до дома на Дядо Коледа в Лапландия се провежда вече 24 години. Тези, които са написани най-хубаво, адресирани правилно и попълнени изрядно, пък ще бъдат наградени, пише „Монитор“. Тази година крайната дата за изпращане на писмо за участие бе 12 декември. Дотогава бяха получени

1566 писма от София

и населените места в околността. Обикновено столицата е първенец по брой изпратени детски желания. Най-много писма има от големите градове като София, Варна, Бургас и Пловдив. Наградените писма за 2019 г. са 51 броя.

Най-често в писмата си малчуганите молят за нов телефон или за аксесоари за телефона. Това включва слушалки, чантички и други.

„Искам телефон и плюшено мече, много сняг и, моля те, не ме пропускай“, пише Майкъл от Монтана.

Вики от София пък споделя, че иска малка чантичка за телефона и чипа, както и нещо дребно за мама и тати. „Искам телефон за мама, защото тя ми каза, че иска нов“, пише друго дете в писмото си. Децата обаче започват да разсъждават все повече като възрастни и

да се молят за здравето и щастието на близките си

„Здраве, щастие и късмет за цялото семейство, приятели, учители и г-жа Георгиева“, пише 10-годишният Алекс. Георги е болен от диабет и се моли да оздравее. Александър иска родителите му да се съберат, макар и да знае, че няма как да стане. Въпреки това той вярва, че Дядо Коледа ще го чуе и ще върне баща му у дома. Същото желание има и Лора, която страда за разделилите се мама и татко. „На мен ми е все едно какво ще дадеш – дори да не ми дадеш нищо, аз няма да съм тъжна, защото ще си зарадвал другите деца с подаръци“, споделя един от малчуганите. Иван, на 9 години, пише, че иска Дядо Коледа да е жив, докато всяко дете изживее своето детство.

Писма от пораснали деца също не липсват

каза още Тошева. В тях хората открито споделят неволите и изпитанията, през които са преминали. Едно такова писмо е от пенсионерка в София, която моли за чаршафи, тапети, бельо и други принадлежности, които със сегашната си пенсия тя не може да си позволи. 47-годишна дама, живееща сама, след като жената, която се грижи за нея, почива през 2013 г., също изпраща писмо. „Боже, молбата ми към теб може да ти се стори странна, но аз ще ти я изложа. Искам през 2020 г. да бъда в ролята на майка, която с много любов и нежност да отгледа своето дете“, пише дамата.

Някои учителки са иновативни и изпращат писма от целия клас или от група деца. От 134-та детска градина „Любопитко“ 3А, група „Любознайко“, всяко едно дете е нарисувало рисунка и я е изпратило до белобрадия старец.

- Реклама -

Тази година има писма и от Германия, а някои са на английски език. „Мили дядо, аз съм Снежи. Слушам, мили дядо. Донеси ми нещо. Ама хубаво. Може и баба да дойде. Чакам те!“, пише едно от българчетата, които живеят зад граница. Иван от Германия пък споделя:

„Аз съм Иван. Слушам понякога. Искам бейблейд и любов за мама. Обичам те!“ Почти всяко писмо на малчуганите завършва с фразата „Много те обичам!“ или „Безкрайна любов“, с което децата изразяват топлите си чувства на привързаност към Дядо Коледа. Малките обясняват и къде ще оставят бисквитите и млякото, с което любимият на всички дядо да се почерпи, ако е изморен от пътя.

С всяка следваща година писмата стават все по-красиви

големи и цветни. Тази година новост е, че някои използват готови изрезки от списания и каталози, за да покажат коя играчка точно искат. Правят се и цели книжки с няколко рисунки, включително стихотворения от Гео Милев, малки книги за дърветата и сърца. Други слагат печати с пластилин, наподобяващи тези от Средновековието, когато е използван разтопен червен восък. Малките задават въпроси на Дядо Коледа от типа „Съществува ли Снежанка?“, „Наистина ли лети шейната ти?“, „Свети ли носът на Рудолф?“, „Ти ли купуваш подаръците, или джуджетата ги правят?“ и пр.

Добавете Вашия коментар

TOP