Закриха ареста в Разлог, привеждат в Благоевград и задържаните с прокурорска заповед от Банско и Гоце Делчев

17 Януари 2019 | 08:37
2 коментара
Общество

Арестът в Разлог, където престояваха задържаните с прокурорско постановление до 72 часа лица и тези с наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“, вече официално е закрит, а арестантите се привеждат в ареста в Благоевград. Решението за закриването му е на Министерството на правосъдието и има издадена заповед на министъра.

Общо 11 е бил броят на служителите, които са обслужвали ареста в Разлог. За „Струма“ началникът на Областна служба „Изпълнения на наказанията“ комисар Милан Миланов сподели, че те остават на работа във ведомството, и уточни, че трима от тях са преместени и ще продължат да работят в ареста в Сандански, а останалите осем са пренасочени в Благоевград.

На въпроса какви са мотивите за закриване на единственото в региона място за предварително задържане с оглед на това, че в него се привеждаха включително и арестантите от Банско и Гоце Делчев, той заяви, че не може да коментира, тъй като решението е на Министерството на правосъдието. „Не съм запознат с мотивите на това решение, но според мен не е заради малък брой арестанти. Решението по-скоро е затова, че не отговаряше на европейските изисквания и такава е стратегията на МП с оглед препоръките на Комитета против изтезанията, който е орган на Европейската комисия за правата на човека. Имаше заложено в стратегията на министерството още от 2015 година, че ще бъдат закривани арести, но не беше конкретизирано кои. Тенденцията е за окрупняване на местата за предварително задържане”, каза комисар Миланов. 

След закриване на ареста всички задържани лица за повече от 24 часа се привеждат в Благоевград. Разстоянието от Разлог до областния център е около 53 километра, а от Гоце Делчев – над 100 километра. Новото положение не изключва увеличаване на разходите на ведомството, тъй като всяко задържано лице след старта на съдебното производство трябва да бъде привеждано в съответния районен съд. Това предполага допълнителни разходи за гориво, командировъчни за служители и т.н. 

Всички тези въпроси – какви са  мотивите за закриването на ареста в Разлог и не утежнява ли бюджета това решение, бяха изпратени вчера до пресцентъра на Министерството на правосъдието. 

Справка, публикувана на страницата на МП, сочи, че за периода от началото на 2000 г. до 31.12.2016 г. в ареста в град Разлог броят на задържаните лица е бил 3162, с общо престой от 42 581 човекодни арест. Това прави средноаритметично 572 лица на година, или 44 лица на месец. С оглед развитието на Банско през последните години и увеличения брой престъпления не се изключва и увеличение броя на задържаните през последните две години. Справка обаче за този период липсва

Иначе арестът в Разлог съществува от 37 години. Той е пуснат в експлоатация през 1981 година по заповед на министъра на вътрешните работи на РБългария. До 1994 г. той е стопанисван, управляван и охраняван от РУ на МВР – гр. Разлог. С постановление на Министерски съвет от 01.01.1999 г. арестът в Разлог е предаден на разпореждане на Областно звено „Следствени арести” – Благоевград /ОЗСА/ в Главна дирекция „Следствени арести” при Министерство на правосъдието – гр. София.

Добавени коментари

Стоян публикува:
17 Януари 2019 | 15:49
Колко сте безпомощни, закриите нещо което е ненужно, не ареста, вие всички гербаджийски общинарски подлоги сте за там! Но и тази мярка няма да ви спаси...
ГРАЖДАНИН публикува:
17 Януари 2019 | 10:09
БРАВО БЕ, 3162 ЗАДЪРЖАНИ ЗА 16 ГОДИНИ, СРЕДНО 572 ЛИЦА НА ГОДИНА. КАК ГО ИЗЧИСЛИХТЕ?

Добавете Вашия коментар

TOP