Законопроектът на ДПС за прозрачна медийна среда влиза за окончателно гласуване в НС

01 Ноември 2018 | 08:15
0 коментара
Политика

 В четвъртък депутатите започват работа с дебатите по второ четене на промените в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, целящи постигане на прозрачна медийна среда.

Под предложението за промени стоят подписите на народните представители от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева, а те бяха гласувани на първо четене на 4 юли 2018 г. Законопроектът предвижда въвеждане на задължително разкриване на информация от доставчиците на медийни услуги за техния действителен собственик, както и за начина на финансиране.

Вносителите се надяват с тези мерки да доведат до прозрачност на медийния пазар, както до информираност на обществото относно редакционната политика на медиите. Министерство на културата ще има задължението и правото да упражнява санкции за неизпълнение на закона по отношение на декларирането на собствеността. В рамките на заседанието депутатите ще дебатират и по промените в данъчното законодателство, променящи формулата за определяне на налозите върху леките и тежкотоварните автомобили с маса до 3,5 тона. Новите текстове предвиждат, освен имуществен, в определянето на размера на данъка да се включи и нов компонент – екологичен. Както и досега, имущественият компонент ще отчита мощността и годината на производство на автомобила, а екологичният – екологичната му категория. Така за колите, които замърсяват повече, данъкът ще бъде по-висок.

Размерът на увеличението обаче не може да бъде изчислено с точност, защото конкретният размер на данъчната ставка ще се определя от съответния общински съвет, но то няма да надхвърля 30%. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP