Захлаждане и опасно време днес

27 Февруари 2020 | 07:26
0 коментара
Общество

Жълт код за силен вятър обявен в 24 области в страната за 27 февруари, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Предупреждението е в сила за областите

Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Разград, Търговище, Шумен, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Пловдив, Габрово, Ловеч, Пазарджик, София-област и София-град. Средната скорост на вятъра ще е 14-19 м/с, като се очакват пориви до 24 м/с.

Кодът е зелен само за областите Перник, Кюстендил, Благоевград и Смолян.

При жълт код за силен вятър от НИМХ препоръчват

да се внимава за летящи във въздуха предмети. По тази причина са възможни локални нарушения на обичайните дейности на открито.

Жълт код за силен вятър има и над морето в района на крайбрежието на територията на областите Добрич Варна и Бургас. Там се очаква югозападен вятър, следобед – обръщане от северозапад, със сила 6-7, пориви – 8 бала.

През деня през страната ще премине студен атмосферен фронт.

От запад на изток облачността ще се увеличи и влътни и ще има валежи от дъжд, които привечер по високите котловинни полета на Западна България ще преминат в сняг; възможни са и гръмотевици.

Вятърът ще се ориентира от северозапад и ще е умерен, в повечето райони и силен. С него ще нахлува студен въздух и температурите ще се понижават. Към 14 ч. ще бъдат от 5-6 градуса на места в Западна България до 15-16 градуса в източните райони, където преди обяд вятърът ще е все още югозападен. След обяд валежите от северозапад временно ще спрат, а облачността ще се разкъса.

По Черноморието

облачността от запад ще се увеличава и след обяд ще има валежи от дъжд. Ще духа умерен до временно силен вятър от запад-югозапад, който до края на деня ще се ориентира от северозапад. Максималните температури ще бъдат 13-16 градуса. Температурата на морската вода ще бъде около 8 градуса, а вълнението на морето – 3-4 бала.

В планините

облачността ще бъде значителна с валежи от сняг, под 1000 метра – от дъжд. Ще духа силен, по високите и открити части до бурен вятър: преди обяд от югозапад, след обяд ще се ориентира от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 3 градуса, на 2000 метра – около -2 градуса.

През нощта срещу петък валежите в страната временно ще спрат, до сутринта и облачността за кратко ще се разкъса.

В петък

отново бързо ще се заоблачи и на места от запад на изток ще превали дъжд, в планинските райони на Западна България – за кратко дъжд и сняг.

Дневните температури и в югоизточните райони ще се понижат и максималните в страната ще бъдат между 6 и 11 градуса. Вятърът за кратко ще отслабне, ще бъде с южна компонента, но отново бързо ще се обърне от запад-северозапад и ще се усили.

През нощта срещу

събота

валежите ще спрат, облачността ще се разкъса и от запад ще намалява до изясняване; ще остане ветровито. В събота над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, преди обяд над Източна България – все още с повече облачност. Ветровито, особено в Източна България, където вятърът ще бъде от север и температурите там още малко ще се понижат.

Всичко за времето у нас и по света можете да намерите на Sinoptik.bg

Добавете Вашия коментар

TOP