Задържаният за финансиране на тероризъм разложки зет Атеф Хсара наемал срещу 200 лв. безработни от Пиринско да прекарват коли в Турция

24 Януари 2019 | 06:02
0 коментара
Общество

Разложкият зет Атеф Хсара, който е един от петимата задържани от службите за финансиране на тероризъм, е набирал млади мъже  от Пиринско, които да транспортират автомобили до Турция, това разкриха за „Струма” момчета, които са карали еднократно автомобили до южната ни съседка. Получавали са по 200 лева. Задачата им била да закарат возилото до град в Турция, намиращ се на около 30-40 километра след границата. Там колите били поемани от трети лица, а те се връщали с друг автомобил, който пътувал след тях.

Случаят е отпреди около три години и половина. В Разлог и околните села е имало разлепени обяви за извършване на транспорт на автомобили до Турция, бил е посочен телефон за контакт, на който отговарял именно Хсара. Срещите за уточняване на детайлите се осъществявали или лично с него, или чрез трети лица.  Сумата от 200 лева била примамлива за млади мъже, особено безработни. „Работодателят“ им  осигурявал и безплатен обратен превоз. Задачата им била само да закарат съответното возило до посоченото място и да го предадат на  човек, който ще ги чака там. При преминаване на границата автомобилите минавали включително и през проверка със скенер. Наетите шофьори били с пълномощно. Колко автомобили са преминали границата с наети по  този начин шофьори не е ясно. Не е ясно и с каква цел са изкарвани. Факт е, че те са преминавали без проблем границата.

Момчетата не уточниха през кой контролно-пропускателен пункт са преминавали, но споделиха, че са минали през Ямбол, което предполага КПП – Лесово.

Още завчера хора от Разлог споделиха, че не са запознати с какво точно се е занимавал Атеф Хсара, но разказаха, че често отсъствал от града и се говорело, че изнася коли за Сирия.

След публикуване на новината вчера темата за дейността на разложкия зет се превърна в една от най-коментираните в социалните мрежи. В една от най-големите разложки групи дори се появи коментар, че Хсара е „прехвърлял“ емигранти, а преди три години двама от доверените му хора са били арестувани и са лежали по три години в затвора.  

Иначе съседи и съкварталци на Атеф Хсара споделиха, че  познават семейството като много скромно и добро. Определиха ги като интелигентни и начетени хора, услужливи и готови да помогнат. За всички било изненада задържането на Хсара в края на миналата седмица и последвалият обиск на апартамента им в жк „Саровица“ в  Разлог.

Други местни споделиха, че отдавна под сурдинка в града се коментирало, че мъжът се занимава с незаконна дейност.

Както „Струма“ писа, по време на претърсването семейството не е било в града. Съседите казаха, че не са ги виждали повече от 10 дни.

От болницата в Разлог пък обясниха, че Лидия Попадийна – съпругата на задържания, която е акушерка, е в отпуск до края на месеца. 

 Атеф Хсара е сред задържаните за финансиране на тероризъм в края на миналата седмица след проведената съвместна акция на Специализираната прокуратура, ДАНС и ГДБОП. Общо шестима души – четирима сирийци, постоянно пребиваващи в България, и една българска гражданка са с постановени от Специализирания съд постоянни мерки „задържане под стража“.  Срещу групата  са повдигнати две обвинения за престъпления против републиката. Първото е  за извършване на небанкови парични операции по метода “хавала”, при който се прави превод на пари без никакви документални следи, а второто обвинение е за финансиране на тероризъм./в.Струма

Ето и пълният текст на писмото на Ирини Зикидис до bTV, публикувано в личния ѝ профил във "Фейсбук":

Дами и господа,

На 18 януари 2019 осъмнахме с новината, че след мащабна операция на Прокуратурата, ДАНС и МВР, в България е разбита "група от 43 лица, финансирала терористи чрез нерегламентирани парични преводи в особено големи размери", а деянията на тази група представляват "заплаха за националната ни сигурност". Едно от задържаните лица се казва Атеф Хсара, сириец.

Лицето Атеф Хсара е било гост в предавания на вашата телевизия, където е разказвал за репресиите, извършени от президента Башар Асад, срещу членове на опозицията в Сирия. По-конкретно, г-н Хсара твърди, че "Има над 50 000 арестувани, други са задържани, след ден-два ги връщат убити".

Изводът, който можем да си направим, е нерадостен. Ако г-н Хсара е поддръжник на сирийската опозиция, като в същото време е финансирал ислямистки терористични групировки, то между едните и другите може да се сложи знак за равенство. Сирийска опозиция = Ислямистки тероризъм. Това е теза, която аз и все повече хора защитаваме години наред, опирайки се на многобройни доказателства.

Въпросът ми към вас е следният. Ще се разграничи ли телевизията от лице, свързано с международния ислямистки тероризъм, на което е давала платформа в предаванията си, напълно в духа на либералната мейнстрийм пропаганда, а именно - че членовете на сирийската опозиция са носители на демократична кауза, която е в унисон с ценностите на цивилизования свят, а не ислямисти, борещи се за шериат?

За съжаление, паралелът със скорошния скандал в немското издание на "Шпигел" е неминуем. Напомням, че известен и многократно награждаван репортер беше хванат да публикува фалшиви новини за Сирия, като е отклонявал средства, предназначени за сирийски деца към личните си сметки. Показателното е, че този журналист бе разобличен не от редакторите на медията, а от турски фотограф. Неизбежен е въпросът ми и за качествения контрол, който всяка медия осъществява върху съдържанието. Има ли такъв, или е достатъчно журналистът да списва материали, отговарящи на "партийната линия"?

Мога ли да очаквам и отговор на писмото ми до вас от 25 октомври 2015 (ще го приложа отново в коментарите), изпратено по повод филма "Сирийска мозайка", съдържащ лъжовни твърдения и изкривени факти?

В очакване на отговор,

Ирини Зикидис

Добавете Вашия коментар

TOP