Задържани са членове на две престъпни групи, занимавали се с наркоразпространение в южното Черноморие

24 Август 2016 | 09:21
0 коментара
Общество
Задържани са членове на две престъпни групи, занимавали се с наркоразпространение в южното Черноморие

Задържани са членове на две престъпни групи, занимавали се с наркоразпространение на територията на българското южно Черноморие. Това оповести главният секретар на МВР Георги Костов.

Главният секретар на МВР Георги Костов направи ретроспекция на изминалите месеци. Той посочи, че след случая със стрелба, при която бе ранен Димитър Желязков (Митьо Очите), се обръща внимание на проблемите, свързани с криминогенната обстановка в курорта Слънчев бряг. Тези проблеми са факт, приемат от МВР.

Цялата държава е проявила воля към неутрализацията им и извеждане на заплахите, които идват от тез проблеми, за да може този курорт да бъде по-сигурно място за престой на туристите. Костов заяви, че са проведени срещи с колегите им от ГДБОП, Бургаската окръжна прокуратура и главния прокурор. На тези срещи са изведени две основни групи, които се занимава с производство и разпространение на наркотици.

Едната група е ситуирана в гр. Поморие, но е работила в Слънчев бряг, а другата група е софийска, но лятото членовете й са пребивавали и работили в Слънчев бряг. На 22 юли е проведена акция срещу първата група на Любо Мазнев от Поморие. Задържани са трима души в ареста и се провеждат необходимите следствени действия. Проведена е и втора акция и са задържани още членове в с. Каменар в модернизирана канабисова плантация. Един от задържаните е знаково лице от контингента - по прякор Барбарона. Той е привлечен като обвиняем и за пребит поморийски журналист.

През уикенда е проведена и акция срещу втората група - тази от София. Акцията е продължила и през уикенда от ОД МВР Бургас. Това е групата на т.нар. Иван Слънцето. От тази група са задържани седем души, както и множество наркотични вещества. За тази група може да се каже, че е групата, която приоритетно е осъществявала наркоразпространението на „Какао Бийч”. Иван Слънцето е лежал в затвора, но след изтичане на присъдата е на свобода.

Даниела Попова от Апелативната прокуратура каза, че на задържаните са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, а на задържаните в наркоплантацията пет души обвинението е за притежание на наркотици с цел продажба. Разпитани са 11 свидетели, които са описали структурата на групата, кой с какво се е занимавал и пр.

Посочен е ръководителят на групата, разпознати са и много лица, които участват в групата. Намерено е голямо разнообразие от известни наркотици, сред които марихуана, екстази, кокаин, хероин, амфетамини и др. Изготвят се експертни справки за наркотиците. От спецпрокуратурата ще решат по-късно днес мярката за неотклонение.

Групата на Иван Слънцето е работила през лятото по морските курорти, а през зимата - по зимните. Относно Димитър Желязков стана ясно, че до момента той все още не е разпитан, но предстои разпит. Към момента не са му повдигани обвинения и засега е привлечен само като свидетел.

Според Костов, причините за конфликта са “по-дълбоки и са комплексни и не са свързани само с наркоразпространението. Свързани са и с осъществяване на определени бизнес начинания, както е казал и Сотир Цацаров. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP