Задкулисието на общинския съветник в Благоевград

14 Май 2018 | 16:55
7 коментара
Общество

В края на април 31 общински съветници се подписаха, за да има референдум. Десетина дни по-късно, само 16 подкрепиха идеята да бъде чут гласът на благоевградчани, останалите бяха променили мнението си. Някои напуснаха по терлици заседанието, други четоха закони, трети лобираха с нови идеи, а всъщност бяха част от добре написан сценарий и гласуваха по предварително зададена команда. Правото на гражданите да изразят волята си,бе заглушено от гласове на едни безгласни и зависими хора.

На 11 май 2018 година бе сложен край на една заблуда, тази че хората могат да решават съдбата си, че могат да участват в управлението и най-вече, че тези,  за които са дали гласовете си преди две години и половина, всъщност отнеха правото им на глас днес. Вече не говорим за разкопките или за магистралата, защото проблемът е още по-голям, защото да ти отнемат правото да изразиш волята си е все едно, валякът вече да е минал през достойнтвото ти.

Народните избранници в Благоевград, които формират ОбС, не веднъж са доказвали, че в голямата си част са „променливи“, тяхното мнение никога няма да бъде константа, защото те са „податливи“, защото гонят лични интереси или просто се продават на дребно.
Ще публикуваме имената, на тези, които искаха референдум, както и на тези, които го подкрепиха при гласуването на 11 май. Ще видите очавадните разлики. Ще си зададете въпросите, които и аз си задавах, наблюдавайки как се извъртат някои, само защото ги тормози суета, че не са в центъра на събитието и няма да спечелеят дивидент за себе си, или  защото някой предварително им бе задал линията, която да следват. Послушковци. Безхарактерни. Безгласни. Импотентен и безмислен орган, който не уважи волята на хората, за пореден път.

Второто предложение, за Общо събрание също бе  отхвърлено , с което бе отхвърлена и последната възможност хората да кажат какво мислят. Шизофренично е, че хора, които гласуваха  „ЗА“ референдум, гласуваха „Против“ за другата форма на пряка демокрация, но съм далеч от мисълта, че са гласували по този начин случайно. Отдавна спрях да вярвам в чудеса и случайности. Това бе второ действие от театъра, който гледахме. Общото е, че режисьорът май беше един и същ. Но за него ще отделя време друг път.

Да се върнем на съветниците, които сега е времето да вземат по един бял лист и още докато четат, да си напишат исковите молби, защото вероятно ще се разстроят от прочетеното. 
Започвам с групата на ГЕРБ, повечето от тях се подписаха в подкрепа на референдума, но после гласуваха против. Накрая пък пуснаха в медиите позиция, че много искат да се запазят разкопките. Няма логично обяснение на действията им.

Румен Калайджиев, също сложил подписа си, на сесията дори се изказа, подчертавайки важността на казуса, но когато се наложи да се гласува, той изчезна. Само мога да предполагам защо. Колегата му Рашко Динков пък, гласува „въздържал се“, въпреки че първоначално и неговия подпис стоеше под предложението за референдум от април.

Албина Анева, също реши да се въздържи, а  по ирония на съдбата,  тя беше част от групата в ОбС, нарекла се „Скаптопара“ и в която  влизаха общинските съветници Владимир Елезов и Кирил Ваклинов от Сдружение „ЕКИП“, Сашо Милчев и Валери Смиленов от „Зелената партия“, Албина Анева и Георги Корчев.  Анева изчете някакви закони, които явно трябваше да докажат, че референдума е безмислен, после се опита да подкрепи едно предложение на Димитър Урдев, което даже не беше внесено официално. Корчев разбира се, гласува по идентичен начин с адв.Анева, което не е нещо необичайно. В същото време в социалните мрежи, все ми се струва, че постовете й, звучаха в подкрепа на хората. 

Димитър Урдев пък, направи свое предложение, с което трябваше да задължи кмета да направи нещо си. Само, че се беше сетил късно и нямаше как да се подложи на гласуване, защото не бе внесено по реда. И макар да бе загрижен за разкопките и хората, той също не подкрепи референдума. Важното е, че се изказа, защото рядко го чувам поне аз.

Групата на „Партия на зелените“, както и Цвета Рангелова, подкрепиха предложението за референдум, но пък гласуваха обратно, когато дойде ред на другата форма на гражданско участие, а именно Общо събрание. Тук направи впечатление факта, че има нови формирования и разцепления в някои групи. Причините ще ги търсим, защото това може да е началото на нещо много интересно, което тепърва ще покаже лицата и намеренията на хората в местната политика.

Таковски и Роячки даже ме е срам, да ги коментирам дори. „Имам чувството, че съм на футболен мач и се чуват гласове от агитките на Левски и ЦСКА, много активни станаха колегите от ляво“, това заяви в свое изказване общинският съветник д-р Владимир Таковски на извънредната сесия. Аз, знаете ли къде имах чувството, че съм, Докторе? На цирк и театър едновременно. С много  смешни палячовци и самодоволни кукловоди. За другите „бисери“ на Таковски и Роячки, ще припомня с този материал:  Омръзна ми строителството на АМ „Струма“ да се спира от разкопки, буболечки, пеперуди и гущери.

Проблемът не е в политическото номадство, не е дори в това, че  гоните политически или финансов дивидент, проблемът е, че предадохте хората, които ви изпратиха в ОбС. Тези благодарение, на които днес играете задкулисно и се договаряте да преметнете.  

Изведнъж всички зачакаха експертно мнение, изведнъж се загрижиха от къде ще се намерят пари за референдум. Как пък не се сетихте, че ако ,вие, се откажете от заплатите си за 6 месеца, защото нали мислите за хората- та щяхте да осигурите пари. Нямахте право да заглушавате гласът на хората, само защото, вие, сте безгласни! Нямахте право да възвличате хората в задкулисните си договорки, защото някои се досещат, че не всичко, което има бузи е лице, досещат се и, че излъгахте и продължавате да лъжете.

Предадохте хората и те няма да ви простят. Вашата роля на стожери на справедливостта се изтърка. Този Общински съвет е най-слабият от всички до сега, успяхте да реализирате собствените си цели, а обещанията към хората забравихте.  Можете да продължите да си взимате заплатите, но не забравяйте, че те идват от джоба на онези, чийто глас заглушихте.

Трупата е свободна, може да тръгне да гастролира, защото местната публика вече няма да ви ръкопляска, представленията им омръзнаха. Режисьорът може също да се окаже освободен..от публика и да трябва да си потърси нов театър, защото  тук вече се наситихме на номера.

 

Само за справка, публикуваме списъка с подписи, в подкрепа на референдума от април, а след него и начина, по който гласуваха съветниците на 11 май, сами можете да прецените кой, какво е направил за вас.

Podpisi-page-001

Podpisi-page-002

Podpisi-page-003

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Гласуването от 11 май:

За: 16

Милан Богдански, Антон Асийски, Гергана Янчева, Илко Стоянов, Цвета Рангелова, Сашо Милчев, Злата Ризова, Валери Смиленов, Кирил Ваклинов, Георги Васев, Калоян Ханджийски, Румяна Кръстева, Андон Тодоров, Цветозар Балабанов, Александър Стойков, Янка Шейтанска

Против: 1

Васил Миладинов

Въздържал се: 20

Йордан Миленков, Евгени Бибов, Красимир Роячки, Кирил Илиев, Венцислав Хорсинков, Елена Димитрова, Давид Петров, Радослав Тасков, Васил Щерев, Гергана Муртова, Владимир Таковски, Васил Димитров, Захари Ханджийски, Славка Гелишева, Албина Анева, Георги Корчев, Рашко Динков, Димитър Урдев, Христо Ковачки, Ивайло Златанов.

източник: Blagoevgrad NEWS

 

Атанас Камбитов: Трябва да се вземе най-разумното решение - да запазим находките и да продължи строежът на АМ „Струма”

Атанас Камбитов: Трябва да се вземе най-разумното решение - да запазим находките и да продължи строежът на АМ „Струма”


Категоричен съм, че трябва да се вземе най-балансираното, най-разумното, най-отговорното решение, с което да се запазят находките и да продължи изграждането на автомагистрала „Струма”. Никой не говори за конфронтация между двете неща, и двата обекта са важни за нас. Това заяви днес на извънредната сесия на общинския съвет в Благоевград кметът д-р Атанас Камбитов.

Заседанието бе свикано по предложение на общински съветници за провеждането на референдум, който да реши бъдещето на историческия обект. Местният парламент обаче не прие искането, като отхвърли и предложението за свикване на Общо събрание, на което гражданите да изразят своето мнение.

  „Решение няма. От една седмица чувам всякакви „експертни” мнения, крайно време е всеки да си върши работата. Има назначена комисия, ще изчакаме експертите да си кажат мнението. Но чувам какви ли не небивалици и, честно казано, се дава гласност на хора, които нито разбират, а в някои случаи става въпрос за откровени манипулации. Задължително трябва да запазим находките, задължително трябва да продължи строителството на АМ „Струма”, каза още кметът Камбитов.

   Според него решаването на този казус не е от компетенциите на местната власт. Затова е необходимо да се изчака решението на експертната комисия, а не да се хвърлят в пространството крайни мнения, които водят до липсата на компромисно решение. Той за пореден път предупреди, че в момента рискът за пренасочването на финансовите средства при забавянето на строежа на автомагистрала „Струма” е по-голям от вероятността да продължи финансирането на магистралата.

   Според него процедурите при евентуално изместване на трасето на магистралата са дълги и може фатално да забавят стоителството. Кметът е категоричен, че се изисква и нов ОВОС.

„Нека фактите да са ясни, за да може всеки, който взима решение, да си носи отговорността. Процедурата по изместване на трасето е сложна и дълга. Задължително ще трябва да се направи нов ОВОС, този въпрос съм го коментирал два пъти с министър Московски. Новият ОВОС подлежи на обжалване. Ще припомня, че обжалването на ОВОС на депото ни забави година и 9 месеца. Ще трябва и нова оценка за съответствие, нови парцеларни планове. Правят се обявления, обществено обсъждане, оценка на тези терени, които ще се отчуждават. Тук също има обжалване и, когато оценката не е влязла в сила, спира изпълнението. Досегашните отчуждителни процедури ни отнеха над 6 месеца. Като прибавим и времето за самото проектиране, можем да преценим колко ще се забави чисто процедурно изместването на магистралата. Затова апелирам към всички ви да вземем разумно и балансирано решение, така че и находките да бъдат запазени, и строителството да продължи”, подчерта кметът Камбитов.

   По думите му, ако се потвърди това, което прогнозира и спре финансирането на АМ „Струма”,  всеки общински съветник трябва да застане зад името си и да носи отговорност за решението си.

 „Чуха се мнения на професор Овчаров и какви ли не светила, а в един момент е меродавно мнението на хора, които определено нямат ценз. Аз лично ще изчакам решението на експертите, вярвам на тяхното мнение, а не на махленските приказки”, допълни Атанас Камбитов.

Добавени коментари

Енчо публикува:
14 Май 2018 | 22:36
Какъв срам у тия,я ги виште , къде работят,какво санират фирмите им,плащат ли концесия за банята и кога и как,в кои институции работят и тогава няма да се чудите защо слушат Кмета.
питанка публикува:
14 Май 2018 | 22:30
Как гласува Давид Сукалински,пази ли си службичката?
Вьзмутен публикува:
14 Май 2018 | 22:28
Тия срам нямат ли?
Бальк публикува:
14 Май 2018 | 22:10
Много думи за тоя що духа!Тия хубавци не ги е еня за хората и защо ли?Защото на изборите пак ще купят местата си за , 20мизерни лева,които ние ще вземем,изпием и тия ще си купят спокойствието за още 4години,а ние ще ги плюем,забравили скорошната им наглост и много други.Заслужаваме си ги,ние ги сложихме на тези столове.
$$$$$$ публикува:
14 Май 2018 | 19:46
Боката, ти дали пък не си ясновидец...Това е повече от Скаптопара, но Тиквата не го е грижа за Благоевград. А, Насо Камбитов пък хич. Гласувайте пак за герб, Тасков, Урдев, Таковски, Албина, Хаваната и всички тези измислени героИ!!! Нещастници.
Боката публикува:
14 Май 2018 | 17:41
Само да поясня, това не е Скаптопара! Някои се опитват да правят жалки политически и грижи, но няма да им се получи
смешници подли публикува:
14 Май 2018 | 17:12
на тасков хората са такива послушковци те зи хора немат ли срам да погледнат хората вочите и тасков него ли е срам от жителите на града как и с какви очи ще излизат пак за избори си немам представа наглост а по това недуразумение таковсцки говори за камани тоя е луддддддд

Добавете Вашия коментар

TOP