Задава се ново поскъпване на хляба

14 Януари 2020 | 08:39
0 коментара
Общество

Софийската стокова борса прогнозира ръст на цената на хляба. През миналата година пшеницата е поскъпнала с 10%. През 2019-а сериозен скок има и при горивата - с над 25%. Единствено захарта и олиото са поевтинели.

Тайната на добрия хляб и съветите как да го съхраняваме

Колко точно ще струва хлябът е трудно да се прогнозира. Влияние ще окажат няколко фактора освен пшеницата, твърдят експертите в търговията на едро.

"Някои производители ще се опитат да гонят в рамките на 5-10 процента, други ще се задоволят с 1-2 процента. Пазарът е много динамичен. Расте средната работна заплата в България. От началото на тази година се повишава и минималната работна заплата", председателят на Софийската стокова борса Васил Симов.

Фактор за формиране на крайна цена за потребителите е и скокът при горивата.

"Специално за суровия петрол отбелязваме ръст от 27 процента. Това няма как да не повлияе не само на цените на производните на петрола, но и върху другите стоки, които се произвеждат", каза Симов.

Част от потребителите вече забелязват леко повишение. Намират обяснение за увеличението при пшеницата.

10 ястия от Балканите, на които не можем да устоим

"В България цената на пшеницата остава в рамките на 10 процента, малко по-висока от предходната година. Така че няма основание хлябът да поевтинее. Много са факторите, които влияят върху повишаване цената на хляба", обясни Симов. Има и няколко хранителни стоки, които са поевтинели. Сред тях е олиото.

"Реколтата от слънчоглед беше добра и нашите производители успяха да запазят цената на олиото и едно символично намаление в рамките на 4-5 процента", поясни Симов.

 Vesti.bg.

Добавете Вашия коментар

TOP