Забележка за лаборантката, забравила пациентка в скенер

22 Октомври 2019 | 11:14
0 коментара
Общество

Рентгеновата лаборантка Камелия Кръстева, която забрави пациантка на медицински скенер, ще бъде наказана с най-лекото предвидено наказание, забележка и лишаване от допълнително материално стимулиране. 

За това съобщи управителят на болницата в Павликени, д-р Ренета Кръстева.

Причината за лекото наказание е, че досега медичката няма предишни провинения и че в резултат на нейната немарливост не са настъпили тежки и трайни последствия за здравето и живота на пациентката. Самата пациентка е получила официално извинения от ръководството на болницата и е освободена от заплащане на потребителска такса за престоя си в отделението. 

След случая, скенерът вече е оборудван със специален звънец, чрез които паиентите ще могат да сигнализират за своето присъствие за да не се случва подобни неприятни ситуации в бъдеще.

Инцидентът, който потресе цяла България, е отпреди две седмици. 

При извършване на рутинна процедура по изследване на бели дробове на скенер, рентгеновата лаборантка Камелия Кръстева, забравя върху скенера 70-годишната пациентка Асенка Христова. 

В продължение на шест часа възрастната жена прекарва върху апарата, преди около 19,00 ч. да бъде открита от друга медицинска служителка. Любопитното обаче е, че след като тя не е била вързана за скенера, Асенка така и не е направила опит дори да се изправи и да се опита да сигнализира за присъствието си чрез удари по вратата или по стените на помещението. 

Според съпруга на лаборантката Кръстева, всъщност пациентката още по време на прегледа е заспала върху скенера и е прекарала тези шест часа в сън преди да бъде намерена.

За случая се самосезираха РЦЗ и Здравната каса във Велико Търново, които извършват свои независими една от друга проверки. 

Резултатите от тях обаче ще станат ясни чак след месец – два, съобщиха от двете здравни институции.

Добавете Вашия коментар

TOP