За трети път вадят на публична продан гора на собствениците на „Балканстрой“ АД край Разлог

30 Октомври 2018 | 17:21
0 коментара
Бизнес

За трети път съдия-изпълнител обяви на публична продан имот с площ 97 855 дка, собственост на обявеното в несъстоятелност дружество на разложките бизнесмени Костадин Калоянов, Николай Калоянов и Йордан Каназирев „Балканстрой“ АД. Имотът представлява горски територии в местността Попада край Разлог, с начин на трайно ползване дървопроизводителна гора и е оценен на 1 612 250 лева.

След последната публична продан през месец януари, тази година цената на имота е спаднала с малко над 142 хил. лева. Тогава той бе обявен за 1 754 355 лева, а при първото му обявяване тя бе малко над 2 млн. лева. Понастоящем имотът се води на друга от плеядата фирми на разложките бизнесмени – „Балканстрой Груп Холдинг“ АД, с променено търговско наименование „БС Група компании“ АД. Върху имота е учредена договорна ипотека в полза на мощната софийска фирма, чийто едноличен собственик на капитала е “АЛУКЬОНИГЩАЛ” ООД, Унгария.

Друга от фирмите на Калоянови и Каназирев – „Пирин голф Асетс“ ЕАД, също губи имот. Обект на публична продан е имот с площ 689 кв.м, намиращ се в местността Църнако, отреден за застрояване. Апетитният имот е оценен 136 584 лева, което е и първоначална цена, от която ще тръгне наддаването. Имотът се обявява на публична продан за първи път.

Не е тайна, че фирмите на Калоянов и Каназирев имат огромни задължения към банки и голяма част от притежаваното имущество е обект на публични продажба. Заради дългове те загубиха и един от най- добрите в близкото минало хотели в Разложко, изградени от тях  – „Катарино“. Луксозният хотел премина в ръцете на банката кредитор, а преди около три години бе купен от благоевградския бизнесмен Иван Чапов.

Срещу фирмите им през последните години са се водили десетки дела от служители за неизплатени заплати. Те са атакувани многократно в съда и от фирми подизпълнители също за неизплатени суми по договори.

Преди няколко месеца фирмата на Йордан Каназирев „България Холидейз“ ЕООД стана обект и на прокурорска проверка. Срещу нея стартира  разследване за самоуправство, което стартира след извършена полицейска проверка по жалба на собственик на апартамент в комплекс „Пирин голф“ край Разлог. При проверката бяха установени данни за извършване на нерегламентирани дейности, касаещи снабдяване и продажба на електроенергия в комплекса.

През месец август в Районна прокуратура – Разлог бяха депозирани нови жалби от други собственици на апартаменти на „Пирин голф”, които също са за прилагане на самоуправски действия и неправомерно спиране на електричеството. В жалбите се сочи, че „България холидейз” оказва натиск за увеличаване на цената за поддръжка двойно – от 7 на 14 евро на кв.м, и при отказ от страна на собствениците да подпишат се стига до спиране на електричеството, въпреки че нямат непогасени задължения за електроенергия.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP