За пример! Мъж от Югозапада дари 50 тона картофи на бедни и социално слаби

27 Септември 2020 | 18:01
2 коментара
Общество

Кюстендилецът Димитър Димитров дари над 50 тона картофи на бедни и социално слаби. От жеста са се възползвали от Дирекция „Социално подпомагане“, както и от Комплекса за социални услуги към Община Кюстендил. „Днес хората от Комплекса ще работят извънредно. Ще мъкнат чували с картофи и ще се измокрят, но в замяна ще получат 320 усмивки - толкова адреса са планирани за събота. Призванието на тези добри хора е да обгрижват 800 човека. Те ще ни помогнат всеки потребител на тяхната услуга да получи по едно чувалче с картофи“, обяви кюстендилецът Димитър Димитров, който се радва на богата реколта от картофи в село Еремия.

В каузата на Димитър се включват и десетки доброволци от Кюстендил – млади момчета, които до този момент са се занимавали с редица благотворителни каузи за Великден и Коледа. „Днес успяхме да обиколим три села в област Кюстендил. Зарадвахме около 30 баби и дядовци с около половин тон картофи. Очаквахме картофите да са повече, но заради лошите метеорологични условия не успяхме да се организираме с доброволците. Надяваме се следващият уикенд времето да е с нас и да продължим с акцията“, каза доброволецът Георги Костадинов. Младото момче обяснява, че всички посрещат доброволците с усмивка, първоначално питат колко струва, но след това разбират, че става въпрос за дарение, жест от страна на Димитров, който е собственик на IT компания. Връзката му с кюстендилското село Еремия е, че доста често като дете прекарвал времето си там при неговите баба и дядо. Решава да се върне, а от умиление се заема с нелеката задача да възстанови 3-километровият път до селото, прокарва вода на местните жители, а почти всички вече имат безплатни картофи от Митко, както му казват местните.

„Хората в селото са много жизнерадостни, добродушни. Те просто се разбират помежду си. Ако не бях случил на родители, то поне случих на баба и дядо. Като ходех всички в селото много ми се радваха и другите баби и дядовци. Приемаха ме като техен внук. Заминах за чужбина и след 10 години се върнах в Еремия. Това, което видях ме потресе и за съжаление това е действителността в цялата държава“, обяснява Димитър Димитров.

Той е категорично се заема да възроди селото - изгражда път, прави водоснабдяване и за по-голям комфорт на местните жители организира сметоизвозване. Закупил контейнери за всяка къща и с негов камион прави сметоизвозва всяка седмица.

Що се отнася до идеята за дарението на картофите Димитров казва, че дошла през месец декември. „През декември, когато видях, че се задава криза с коронавируса, реших да отгледаме повече продукция от обичайното. Още зимата закупих техника за садене и изваждане на картофи, както и 10 тона семе, посадъчен материал. Целта беше да има не само за мен и моите служители, а да ги раздам на социално слаби, когато му дойде времето. Всички разбраха колко е важна икономиката за нашето общество, има едни индекси, които паднат ли под 100 това означава, че хората са загубили надежда, потребителите започват да не пазаруват, така както преди, а бизнесът става по-плах. Смятам, че хората имат нужда от някаква надежда, точно затова и направих дарението на картофи, за да помогна с каквото мога на хората“, споделя още Димитър Димитров.

Добавени коментари

Razlogenin публикува:
27 Септември 2020 | 19:52
Браво,на човека ама отсрамата до дека стигнахме.до там ни доведоха.сами да си расипем тдържавата та и да им сме благодарни.
Razlogenin публикува:
27 Септември 2020 | 19:51
Браво,на човека ама отсрамата до дека стигнахме.до там ни доведоха.сами да си расипем държавата

Добавете Вашия коментар

TOP