За последните 5 години на всеки 1 км. в Кресненското дефиле са „изникнали” по два надгробни паметника

10 Август 2017 | 12:30
0 коментара
Общество

За последните 5 години в Кресненското дефиле на всеки километър са „изникнали” по два надгробни паметника, на всеки километър по 8 човека са се сдобили с тежки увреждания, някои от които до живот. През последните години този пътен участък си извоюва печална слава на най-кървавото трасе в България. Това заяви днес Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

По време на брифинг на организацията на тема: „Кой е най-кървавият пътен участък в България?

Какви са възможностите за решаване на проблема?” бе показан видеоматериал с многобройните паметни плочи и паметници на загиналите в тези пътни участъци. Бе представена и ужасяваща статистика с данни за броя на ПТП в района за периода 2012-2016 г. При Кресненското дефиле с дължина на трасето 15 км за този период са регистрирани 270 ПТП, с 25 загинали и 119 ранени, а при Благоевград-Сандански, при дължина на трасето-65 км, броя на ПТП са 893, загиналите са 52 души, а ранените- 300 души.

Всеки ден забавяне на строителството на АМ „Струма” е причина за тежки ПТП, голям брой загинали и ранени. А преките и косвени загуби на държавата за година са 1.5 млрд.лв., което включва медицинско обслужване, социални плащания, ремонтиране на увредената инфраструктура и др., уточни Владимир Тодоров.

Ако не ни е грижа, че неизпълнението на Лот 3.2 на АМ”Струма” може да доведе до провал на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” и налагането на финансови санкции от над 1 млрд.лв. за България, то поне да помислим за собствения си живот и този на близките си, призовават от заинтересованите организации. И да не се оплакваме от едва пълзящата колона от автомобили, когато пътуваме и прекосяваме Кресненското дефиле, смятат те.

Отлагането на строителството на АМ”Струма” не е в ничия полза. Има разработени различни варианти за преминаване през Кресненското дефиле. Сред обсъжданите проекти има такъв, който щади природата и в същото време покрива изискванията за безопасност на трасето. В подкрепа на неговото строителство е изготвена петиция, която всеки българин може да подпише на www.petitions24.com/kresna. Организациите, подкрепящи инициативата са Българската асоциация на пострадали при катастрофи, Фондация”Безопасни улици от Валя”, Българска браншова асоциация „Пътна безопасност”, Камара на строителите, ПК”Екогласност”, Български ловно-рибарски съюз и др., общо- 15. Те настояват да се стартира изграждането на АМ”Струма”.

„Ако не завършим трасето при Кресненското дефиле, все едно нямаме път”, посочи Веселин Грозданов от клъстър „Зелен транспорт”. Пътно-транспортната обстановка в района на Кресненското дефиле е много сложна, подчерта експертът Румен Миланов. Правителството трябва да ускори разработването на проекти, има предпочитани варианти и може да се стигне до разумни решения, обясни той.

Навлизаме в критичен период от време, защото процедурите на строителството са дълги, но те трябва да приключат максимум в края на 2018 г. или 2019 г., за да започнем да строим, посочи изпълнителният директор на Камарата на строителите инж. Иван Бойков. Доста писма и кореспонденции имаме към ЕК, но вече сме на фаза- изготвяне на технически проект, а на нас ще се падне нелеката задача след това да завършим трасето в срок, а то не е никак просто за изпълнение, ще бъде с най-високия виадукт, отбеляза той. Вариантът с едно платно горе е най-балансиран, изрази мнение Владимир Тодоров. Ние поставяме човека в центъра на опазването на околната среда, заяви Емил Георгиев от ПК”Екогласност”. Малко по малко стигнахме до 5 варианта за строителството на АМ”Струма”- не забравяйте, че тази магистрала е пътят на Европа към Азия и на Азия- към Европа, каза той. Ние заедно с други специалисти се обединихме за варианта да има разделени платна в едната и другата посока на този опасен участък на дефилето, а не на двупосочен път, подчерта Емил Георгиев. Той се спря и на предимствата на предпочетения вариант по отношение на екологичните изисквания и стандарти. Изграждането на едно платно със сигурност ще бъде по-щадящо за природата и мигриращите птици, отколкото на две платна, смята и Асен Пиперков, председател на Българския ловно-рибарския съюз./БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP