Екоминистерството обмисля да затегне правилата за продажба на въглища и брикети в името на чистия въздух. Във ведомството подготвят наредба, която разрешава за битови нужди само качествени материали с по-ниско съдържание на сяра и пепел.

Идеята се е появявала многократно през годините, но така и не е реализирана, коментира Nova

Друга идея за по-чист въздух идва от транспортната сфера. Вместо локални сървъри в пунктовете за годишните технически прегледи, трябва да се създаде директна връзка с обща електронна система.

В началото на годината от „Пътната полиция“ обявиха, че ще проверяват колите с газ анализатори. Ако автомобилите превишават еконормите, ще ги спират от движение.

"Това, което ние сега правим, е на база изследвания, е да въвведем изисквания за съдържание на пепел в горивата, защото е установена връзка между това какво излиза през комина на хора и какво е съдържанието на пепел във въглищата", коментира Иван Ангелов от Министерството на околната среда и водите. 

"Пунктовете в сега действащата си система имат локални сървъри, които ще бъдат премахнати и на тяхно място се създава една директна връзка с електронна система, която създава по-качествен контрол и невъзможност да бъдат измерванията на измервателните уреди при техническите прегледи. Ние повишаваме контрола на начина на подаване на информация, това е", поясни Любомир Тодоров от ИА "Автомобилна администрация". 

В студиото на Nova гостува Петър Киров от „ЕърБГ”. Той заяви, че не може да се каже дали има основен фактор за замърсяването на въздуха.

„Всички неща представляват комплекс от замърсители и трябва войната срещу замърсяването с фини прахови частици да се води на всички фронтове”, каза той.

Той изрази скептицизъм относно реализацията на идеята за по-качествени суровини за горене за вкъщи.

„Едва ли, защото през изминалата година много неща се казаха, че ще бъдат направени, но в настоящия момент нямаме нито един проект реализиран до края”, заяви той.

Експертът подчерта, че използването на качествени горива е важно, но също така има значение и това къде ще се горят, как ще се горят и на какви печки ще се използват.


Източник: По материали от Nova