За Никулден: Скумрията измества шарана на трапезата

02 Декември 2019 | 14:50
0 коментара
Общество

Скумрията е най-търсената риба около Никулден и измества шарана на трапезата.

Това показа извънредната проверка на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), проведена на Женския пазар в столицата в присъствието на медии, пише Монитор.

Най-честите "грешки" на търговците са продажбата в нерегистриран обект, неправилното съхранение на продукта и необявяване дали е била замразена и по-късно размразена. "За да не ни пробутат замразена риба, която в последствие е размразена, трябва да се следи за няколко неща.


Цветът на размразената риба е малко по-сив, хрилете са сиво към бяло. Това всичко е в резултат на процеса на замразяване", обясни началник отдел "Контрол на храните" в агенцията в София - град д-р Галя Викьова.

Тя посъветва още да се внимава за следните неща, когато подбираме риба за своята празнична трапеза. „Очите й трябва да бъдат изпъкнали и бистри, хриле с розово - червен цвят, слузта по тялото не трябва да бъде в обилно количество, люспите да са плътно прилепнали към тялото и коремчето да не е издуто“, добави Д.р Викьова.

Освен местата за продажба на риба, от днес до празника ще бъдат инспектирани водоеми за развъждане,обекти за отглеждане на аквакултури и заведения за обществено хранене, планират от БАБХ.

Инспекторите проверяват срока на годност на продукта, начина на съхранение, наличието на съответствие с изискванията за етикетиране, помещенията и оборудване и системи за безопасността на храните.

При установени нарушения БАБХ ще наложи санкции на търговците. Тези без регистрация по Закона за храните отнасят от 1500 до 3000 лв. глоба (в зависимост дали собственикът е физическо или юридическо лице). В случай, че предлаганата риба не изглежда годна за консумация се взема проба за анализ и се налага възбрана на партидата.

Собственикът на проверявания магазин за риба на столичния Женски пазар коментира, че няма да има драстично покачване на цените в сравнение с миналата година.

От агенцията по храните, припомнят за възможността потребителите да могат да подават сигнали за забелязани от тях нередности по телефона или през сайта на БАБХ.

Добавете Вашия коментар

TOP