За Никулден: Ядем шаран от фризера или риба от Мароко и Канада

04 Декември 2019 | 11:18
0 коментара
Общество

Дни преди Никулден рибата се скри в морето. Много рибари вече няма да влизат в морето за прясна риба, обясняват от селището Ченгене скеле. Тук там по някоя лодка опитвала, но морето не давало риба.

За Никулден търговците ще вадят замразена риба от фризера

На рибната борса “Краснодар” в Бургас шаранът върви по 6 лева. И миналата година цената за празника беше същата, но след Никулден падна с 2 лева. По сергиите на търговците в града има и сафрид по 5 лева, зарган по 12 лева килото и чернокоп – по 10 лева за килограм. Рибарите от Поморие преди няколко дни наловили доста сафрид, и го продали по 10 лева килото, пише "Труд".

На рибната борса във Варна шаранът се предлага по 7 лв., като цената му се повиши с левче, а таранката- неин първи братовчед, върви по 3,50 лв./кг. Транжиран на порции, шаранът се продава по 10 лв., а толстолобът по 7 лв./кг. За почистване на цяла риба на място търговци вземат по 2 лв./кг.

Сергиите са заредени с пъстърва по 12 лв., моруна по 20 лв. и други сладководни риби. Най-много жива стока по борсите във Варна идва от Ямбол, от язовира в Цонево и близки развъдници. Варненци предпочитат обаче пресния морски улов, който тази есен беше твърде слаб и затова е и по-скъп.

Срещу празника на моряците и рибарите може да се намери едър черноморски сафрид по 12 лв./кг – отличен за скара, а по-дребният върви между 8 и 10 лв./кг. Чернокопът удари цена от 15 лв./кг, защото се оказа дефицитен. Зарганът се предлага на същата цена, паламудът поскъпна до 17 лв./кг, а леферът, както винаги държи рекорда от 40 лв.

Калканът също поскъпна от 25-30 лв./кг на 35 лв. На пазара във Варна се предлагат котлети от сьомга по 20 лв./кг, филе от акула по 12 лв., ципурата е 14 лв./кг. Замразена скумрия от Норвегия е по 5,50 лв./кг. Раци и миди има в изобилие – от 3,50 – 5 лв. до 10 лв./кг.

Ядем вносна от Канада, Исландия и Мароко

За първите 6 месеца на тази година у нас са внесени 19 540 тона риба, други водни организми и преработени рибни продукти, което е с 8,8% повече в сравнение със същия период на 2018 г. Това показва последният Аграрен доклад на земеделското министерство.

Доставките от ЕС се свиват с 5% на годишна база, възлизайки на 11 180 тона, докато вносът от трети страни бележи ръст от близо 35%, до 8 360 тона. Най-големи количества идват от Канада (3 хил. тона), Исландия (1,4 хил. тона), Мароко (1,4 хил. тона), Турция (1,3 хил. тона) и Китай (1,2 хил. тона).

В същото време износът на риба от България се свива с 5,6% през 2018 г. спрямо година по-рано и достига 16 709 тона. Чувствително намалява износът на мекотели и живи риби. Въпреки това стопанският улов на риба у нас расте. По данни на ИАРА за първите пет месеца на тази година уловът на риба и други водни организми възлиза на 4 034,72 тона, което е с 53% повече в сравнение със същия период на 2018 г.

Най-голям принос има ръстът при улова на цаца – с 28% и на рапани – с 2,5 пъти (от 639,8 тона до 1 596,2 тона).

По Дунав шаранът – само от развъдник

Автентичният дунавски шаран отдавна е изчезващ вид от трапезата на местното население. В навечерието на Никулден на няколко места във Видин вече са инсталирани мобилни пунктове с жива и прясна риба, най-вече шаран, но изцяло доставена от развъдници. Най-скъпо се продават сомът – между 12 и 14 лева за килограм, а цената на шарана е 6 лева килото.

Най на сметка излизат огромните толстолоби – по 5-6 лв., които на общинския пазар във Видин се продават по 3 лева за килограм. Хората купуват и шайби толстолоб, които са на цена 6-7 лева за килограм, но са по лесни за приготвяне. Най-вече върви скобарът – по 3 – 3, 50 лева за кг – изчистен.

За тези, които не им се занимава да чистят и не искат да си вмирисват къщата на риба, кулинарни магазини предлагат пържена риба, но цените са доста по-високи. В навечерието на празника пържената цаца и хек се продават по 13,90 лв. за килограм. Шайби от неголяма есетра, отгледана в развъдник, са по 20 лева килото, печена на скара скумрия върви по 12 лева за килограм.

Добавете Вашия коментар

TOP