За месец: Откриха 700 кг храни с изтекъл срок на годност в българските хотели

10 Февруари 2020 | 11:51
0 коментара
Общество

Хранителни продукти с изтекъл срок на годност и лоша хигиена – това констатираха проверките по зимните ни курорти в началото на сезона, предаде „NOVA“.

Само за месец контролните органи се натъкнали на около 700 килограма храна, която е негодна за употреба. Сред нарушенията са и неправилното съхранение, неизясненият им произход и лошата хигиена.

Една от потърпевшите е Невена Павлова. Била на почивка в планината на ол инклузив. Забелязала, че в платата се намират остатъците от предходни дни. Отказала се е от шведските маси и търси други варианти, когато планира ваканциите си.

Туристите са на мнение, че цените не съответстват на качеството в родните места за почивка. Обясняват, че в ресторантите е препълнено, липсва добра организация и достатъчно количество храна, а предложенията са еднообразни.

Шеф Иванов е готвил за голяма част от президентите ни. Виждал е какво ли не. Обясни, че ден хранене на пълен пакет за хотелиерите струва между 3 и 5 лв. за турист. По тази причина готвачите се принуждават да експериментират. Трапезите изглеждат пищно, но продуктите са некачествени.

Като се получи такова задание, че трябва да получиш колбас за 1-1.20 лв. за кг и сирене, което да не е повече от 3-3.5 лв. за кг, вие сами може да си направите извода какъв продукт е това.

Доктор Сергей Иванов от Центъра по биология на храните изтъкна, че и най-дребните сметки биха показали, че 5 лева на ден са крайно недостатъчни, за да получим качество.

Хотелиерите изтъкнаха, че подобни практики са останали в предишни години. Сега конкуренцията била голяма и нямало как да си позволят да не бъдат на ниво.

Добавете Вашия коментар

TOP