За 13-ти пореден ден: Хиляди протестиращи настояват за оставка

21 Юли 2020 | 22:52
0 коментара
Общество

За 13-ти пореден ден хиляди протестиращи се събраха в триъгълника на властта, за да поискат оставката на премиера Бойко Борисов и кабинета му, оставка на главния прокурор Иван Гешев, приемане на машинно гласуване и свикване на Велико народно събрание, която да ореже правомощията на главния прокурор, предаде репортер на БГНЕС.

 

 

 

От началото на протеста е Николай Шиндаров, който на всяка демонстрация води и кучето си Салвия, върху чиито гръб, на лист пише: „Затвор за Пеевски“. Той заяви, че не е очаквал да мине днешният вот на недоверие в парламента, но дори и това да се е било случило, е нямало да изпълни исканията им, защото хората не искат не само ГЕРБ, а всички депутати.

„Те и БСП, дето се правят на света вода ненапита, и те трябва да се махнат. Всичките, които 30 години ги знаем, трябва да изчезнат и да дойде някой нов. Всичко е възможно да се случи, зависи от хората доколко са активни и упорити“, казва и добавя, че дори и през студените месеци, ако дотогава няма развитие, хората отново ще са навън. Мъжът припомня за февруари 2013 г., когато граждани излязоха на протест заради високи сметки за парно.

„Организаторите казаха, че този протест не е организиран от тях, а от Гешев. Той е кастриран от интелигентност и с тази акция, която направи в президентството, запали искрата. Това е много хубаво, защото той е нагъл, и мисля, че ще направи още такива ходове, които ще налеят бензин в огъня“, убеден е той.

Според него оставка ще има рано или късно, но за да има реална промяна, трябва да се направят корекции в системата, както и да има затвор за лица, като Пеевски, Борисов, Гешев.

За четвърти ден на протеста идва и Йорданка Николова.

„Младото общество трябва точно така да протестира спрямо това което вижда – корупция. Това, което се случи с тази криза – това е най-страшното за младите, понеже изход вече няма, няма накъде“, коментира тя и добави, че трудът на младите хора е неадекватно заплатен, а обещаните 1000 лв. на лекарите, работещи на първа линия срещу К-19, не са били дадени, което е подигравка с хората.

Неуспешният вот на недоверие не учудва младата жена, за която този развой е бил очакван, тъй като те са мнозинство в парламента.

Това е нещо, което виждаме за пореден път, и което ни убеждава само в едно – че ние гледаме един цирк, пълен цирк“, подчерта тя.

Според нея скоро няма да има оставка, но това не пречи на младите да изкажат мнението си, че не са съгласни с начина на управление. Николова е убедена, че през студените месеци много повече хора ще излязат на улицата, и тогава се надява властта да чуе гласа на народа.

Попитана дали има смисъл за три месеца да се преобръща всичко с главата надолу, протестиращата каза, че от една страна не е редно, но от друга е, защото ситуацията е тежка за всички.„

По-рано стотици протестиращи блокираха кръстовището на столичните улици “Цар Иван Асен” и “Шандор Петьофи”, видя репортер на БГНЕС.

Тма се намира заведението “Осемте джуджета”, където гражданите демонстративно пристигнаха, за да “пият бира” с Петър Петров, известен с прякора “Пепи Еврото”.

Той е бивш столичен прокурор и следовател, за когото в разследване на “Антикорупционния фонд” се твърди, че има общо с престъпни схеми в правосъдната система.

Заведението бе затворено. След като не успяха да влязат, протестиращите се вляха в шествието на Ларгото./БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP