Whatcar?, едно от най-реномираните автомобилни списания, публикува съвсем наскоро резултатите от много интересни проучвания, направени в Обединеното кралство. Резултатите от тях са доста любопитни предвид факта, че името на Alfa Romeo често се използва в словосъчетанието „ненадеждни автомобили”. Точно на противоположния полюс са сегашните резултати, според които Alfa Romeo е петият най-надежден производител в Обединеното кралство.

Класацията на Whatcar? е проведена чрез интервюиране на 14 208 собственици на автомобили на 169 модела на 32 различни производителя. Те са били попитани дали техните коли са имали някакви проблеми през последната година на употреба. Проблемите с автомобилите са били разделени в 14 групи: акумулатор, купе, спирачки, двигател, електроника на двигателя, изпускателна система, външни светлини, горивна система, скоростна кутия/съединител, тапицерия на интериора, електроника, която не е свързана с двигателя, кормилна система, окачване и други.

По-специално, Whatcar? дава резултат от 85,8%, изчислен на база броя на проблемите, докладвани от собствениците на автомобил с марка Alfa Romeo, проявили се при определено количество превозни средства. Разбира се, не всички проблеми са класифицирани по еднакъв начин, тъй като тежестта им зависи от това колко време колата не е била в движение и от сумата, изразходвана за ремонта.

Високата оценка на британските автомобилисти, дадена за марката Alfa Romeo, показва как този производителят, принадлежащ на групата Fiat Chrysler Automobiles, се представя все по-добре в тази област.

Резултатът на Alfa Romeo е още по-впечатляващ, тъй като първите четири позиции са за японски марки: Lexus, Mitsubishi, Toyota и Suzuki. След италианската марка идва още една японска, Honda, следвана от Hyundai, MG (китайска вече), Ford и Subaru. Това ще рече, че в Топ 10 има само две европейски марки, ако приемем Ford за европейска.