Welcome to Bulgaria! Бензинът скочи за добър ден, вижте с колко...

01 Май 2018 | 13:39
0 коментара
Бизнес

Сезонът на ваканциите наближава и големите търговци на горива побързаха да ни ударят с традиционния скок на цените в началото на лятото. Бензинът скочи за добър ден в края на април, като най-голямо е увеличението при горивото 100 октана.

До момента увеличението на най-масовия А95 е между 2 и 3 процента. 5 стотинки е разликата само от 26 до 30 април, а тенденцията е за продължаващо поскъпване, прогнозират експертите. За една седмица дизелът е повишил цената си с 4 стотинки. Увеличението е масово във всички бензиностанции – както в големите вериги, така и в по-малките обекти, пише Марица.

Транспортните горива се очаква да са поскъпнали с 5,1% до края на 2018 г. Това е записано в пролетната макроикономическа прогноза, изготвена от Министерство на финансите (МФ) и публикувана на сайта на ведомството.

Експерти прогнозират поскъпване на бензина заради нови изисквания, които задължават търговците на горива да блокират сериозни суми за банкови гаранции.

Собствениците на малки бензиностанции настояват да не бъдат слагани под общ знаменател с големите вериги. Те не могат да си позволят нито сумите, нужни за уставен капитал, нито банковите гаранции, които трябва да блокират.

Търговците на дребно ще трябва да имат в уставния си капитал 20 000 лева и да дадат като банкова гаранция по още 20 бона за всяка бензиностанция. В мотивите на проектозакона се посочва, че гаранциите ще се използват, за да има откъде да се вземат глобите, когато търговците нарушат закона.

В края на март икономическата комисия отхвърли новия секторен закон за горивата. Все още не е ясно дали ще бъде изцяло изтеглен от деловодството, или ще бъде преработен с препоръките на институциите и браншовите организации.

Добавете Вашия коментар

TOP