Възстановка на 28-ми октомври по случай 106-годишнината от Освобождението на Петрич

23 Октомври 2018 | 16:17
0 коментара
Култура

На 28-ми октомври, неделя, в старата част на град Петрич - кв. Виздол над площад ''Орището'', ще бъде проведена историческа възстановка по случай 106-годишнината от Освобождението на града.

Събитието се организира от Сдружение ''Арамии'', съвместно с община Петрич. Участие ще вземат клуб „Родолюбие“ - Пловдив , „Чакър войвода“- Самоков, „Македонски комити“ - Петрич , Сдружение „Хайдути“ и „Пътуващо читалище“ с Ивайло Шопски. Програмата продължава с шествие до площад „Възраждане“.

По време на Балканската война през октомври 1912 година Петрич е освободен от четата на капитан Никола Парапанов. Шестдесет и шест души от града се включват в редовете на Македоно-одринското опълчение.

Турците напускат града, както и голяма част от гръкоманите, които се заселват от другата страна на Беласица в село Ветрен, прекръстено на Неон Петрицион ( днес Нео Петрици, в превод Нови Петрич). В освободения град се установява българска военно-административна управа.

Комендант на Петрич става Никола Парапанов, а първи кмет е Михо Попов. За околийски управител на новосформираната Петричка околия е назначен Стаме Станоев.

Добавете Вашия коментар

TOP