Въвеждат SMS паркиране за „синята зона” в Разлог

16 Юли 2020 | 10:37
0 коментара
Бизнес

Таксата за престой в „синята зона” в Разлог вече ще може да се заплаща и чрез SMS. Това предвиждат нови промени в наредбата за дейността на „синя зона” и платените паркинги, стопанисвани и експлоатирани от ОП „Паркинги и гаражи”, чиито проект за изменение и допълнение вече е публикуван за публично обсъждане и даване на мнения и становища. Предвижда се още да бъде удължено максималното разрешено времетраене за еднократно паркиране на 4 часа, като досега то бе до 2 часа.

Мотивите за въвеждането на система за SMS паркиране е  тенденцията на увеличаване броя на автомобилите, паркиращи в централната част на града в обхвата на „синята зона”, което води до натовареност на служителите при осъществяване на дейността им по продажбата на талони за паркиране на водачите. Очакванията са този алтернативен метод на заплащане да даде положителен ефект върху цялостната организация на дейността и улеснение за гражданите, които ще имат и алтернативен метод за заплащане, особено при необходимост за удължаване на времето за престой на автомобила. Цената на SMS-а ще бъде на цената на талончето, а именно 1 лев с включено ДДС, а единният кратък номер, който ще бъде въведен и ще важи за всички мобилни оператори, ще бъде 13747. Както навсякъде, така и в Разлог в текстовото съобщение трябва да се изпише само регистрационният номер на автомобила, като за неправилно въведен номер таксата ще се счита за неплатена и автомобилът може да бъде блокиран, а водачът санкциониран. В разяснителните записки е посочено, че при въвеждането на регистрационния номер не трябва да има разстояние между буквите и цифрите и те трябва да се изписват слято. Не могат да бъдат заменяни и букви на кирилица с букви на латиница.  Плащането ще бъде възможно и чрез мобилно приложение, което ще бъде достъпно за безплатно изтегляне на официалната страница на община Разлог.

Публичното обсъждане на проекта ще тече до 5 август включително. В този период могат да бъдат давани предложения и становища за промяна. След това новите промени трябва да бъдат разгледани и гласувани от Общинския съвет, което означава, че те е влязат в сила най-рано през август.

През последните години ОП „Паркинги и гаражи“ реализира печалба от дейността си. Изключение прави само миналата година. Причината се дължеше на ремонтните дейности на ул. „Шейново“, поради което бе преустановена работата на паркинга.

Предприятието направи оптимизации и през май месец, когато местният парламент гласува превръщането на платения паркинг на ул. „Възраждане“ в „синя зона“. Очакванията са от промяната да бъдат реализирани икономии, тъй като паркингът вече се  обслужва от един човек, а преди това там бяха ангажирани двама – на входа и изхода. С една бройка бе намалена и числеността на служителите с един брой поради пенсиониране на един от тях./струма/

Добавете Вашия коментар

TOP