Върви народе възродени! Училището в село Добърско затваря врати

30 Януари 2019 | 11:54
1 коментара
Общество

Начално училище „Свети Кимент Охридски” в разложкото село Добърско затваря врати след края на тази учебна година.

Причината е демографската криза и липсата на деца. Учебното заведение е наследник на българското килийно училище, основано в далечната 1861 година в селището. Хиляди ученици са получили образование в школото. Сега тук се обучават последните 13 деца, които са в слети паралелки. „Няма как да има училище, когато няма деца.

За следващата година нямаме нито един първокласник. Много е тъжно, защото през последните години, с подкрепата на Регионалното управление по образование и община Разлог, успявахме да осигурим добро образование на нашите ученици. Училището ще остане само скъп спомен за всички нас”, коментира директорът на училището – Магделина Рускова.

От учебната 2019/2020 година децата от село Добърско ще пътуват до съседното село Горно Драглище, където ще учат в Основно училище „Неофит Рилски”. Преобразуването чрез сливането на двете училища ще се гласува утре на сесията на общинския съвет в Разлог./ilindenpres/

снимка: Инфомрежа

Добавени коментари

Бойко Хвалипръцков публикува:
30 Януари 2019 | 13:33
Глупости говорите:училище затваря врати,инвеститори напускат България и какви ли не глупости. Това не е вярно.Повече инвеститори в България от сега не е имало.Сега почваме да строим ново училище в Добърско и догодина ще върнем децата. Ако не ви достигат-"и деца ще ви направим"-казваше моят учител Тато.Бъдете здрави!

Добавете Вашия коментар

TOP