Втори ден траур в Гърция

26 Юли 2018 | 12:52
0 коментара
Общество

Днес е вторият ден от тридневния траур в Гърция, обявен от премиера Алексис Ципрас.

Според властите 80 са жертвите на опустошителния пожар, а над 200 са ранените. Десетки хора остават в неизвестност, а хиляди домове са напълно опустошени.

Вчера четирима млади мъже бяха арестувани по подозрение, че са предизвикали един от пожарите умишлено.

Ако това бъде доказано и бъдат признати за виновни, най-вероятно те ще получат доживотни присъди, коментира в предаването „Преди всички“ Иван Петрински – главен редактор на вестник „Български новини“ в Атина.

„Гърция е страна с изключително тежко законодателство по отношение на наказанията и е може би страната с най-много престъпления, за които се предвижда доживотен затвор в ЕС изобщо“, каза той.

Няма начин да няма критики по отношение на реакцията на властите с оглед на случилото се, смята Петрински. Той припомни, че вчера гръцката прокуратура е повдигнала обвинение срещу властите в ненавременна и неадекватна реакция по отношение на тези пожарите. Журналистът обаче подчерта, че пожарите са характерни за този район и това се случва непрекъснато в големите горещини.

„Друга е темата за възникването на тези пожари. Често през годините самите гърци са предизвикали изкуствени пожари с идеята да се разширяват терени за строителство и инвестиции, тъй като там хубавите терени са кът“, коментира Иван Петрински и добави, че изгорелите сега терени са изключително атрактивни. През годините е имало такива случаи и осъждани хора за това, добави той.

Според Петрински реакцията на властта е била навременна. Самата държава е изключително подготвена за справяне с подобни бедствия, категоричен е той.

Загубите са невъобразимо големи и ще трябва доста време, за да бъдат възстановени, каза още той.

 

Добавете Вашия коментар

TOP