Втора гореща вълна залива Западна Европа

24 Юли 2019 | 16:40
0 коментара
Общество

Туристите се спуснаха към плувни басейни, плажове и езера в Западна Европа в сряда, когато поредна гореща вълна поставя нови рекорди за високи температури.

Голяма част от френските градове отбелязаха най-високите си температурни рекорди, а столицата на виното Бордо регистрира 41,2 градуса по Целзий, отбелязвайки нов връх след предишния от 40,7 градуса, регистриран през август 2003 г., заяви метеорологичната служба Метео-Франс.

Синоптиците прогнозираха нови високи температури в съседните Белгия, Люксембург, Германия и Холандия, където живакът можеше да победи предишния рекорд от 38,6 градуса в сряда, според холандския метеорологичен офис. Много холандски фермери оставят кравите си да спят под открито небе, вместо да ги прибират през нощта, докато някои детски градини са затворили вратите си заради рисковете за малките деца. Британската служба „Мет” обяви, че има вероятност в четвъртък да бъде счупен температурният рекорд в Обединеното кралство от 38,5 градуса, който беше отчетен в Кент през август 2004 г. Операторът на британската железопътна мрежа, Network Rail, заяви, че забавя влаковете в отговор на екстремните метеорологични условия, които идват едва седмици след рекордните горещи вълни в Европа през юни.

„Екстремната топлина може да доведе до провисване на висящите във въздуха проводници и те да се повредят от бързите влакове. Ние забавяме услугите, за да запазим пътниците в безопасност, когато това се случи”, заяви компанията в Туитър. Във Франция обстановката се усложнява поради ограниченията в ползване на вода поради недостиг. В 73 департамента в континентална Франция са въведени такива мерки, като най-тежко засегнатите райони са в района на Лоара в Централна Франция, но също и на югозапад и югоизток. Жегата предизвиква несгоди в нажежените домове и офиси, но пък е благодат за милиони летовници, които са на плажа за лятната им ваканция, както и за производителите на сладолед, които се радват на страхотно лято за продажби.

Животните в зоологическите градини в много страни се хранят с храна, натрупана в лед, или дори замразена, за да се охладят. Втората топлинна вълна за два месеца засили опасенията в Европа, че човешката дейност загрява планетата до опасни норми.  

Източник: БГНЕС 

Добавете Вашия коментар

TOP