ВСС преизбра Иван Гешев за главен прокурор

14 Ноември 2019 | 17:36
0 коментара
Политика

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) повторно избра Иван Гешев за главен прокурор. Той отново получи убедителна подкрепа от кадровиците с 20 гласа „за“ и 4 „против“, точно както и при първото гласуване, провело се на 24 октомври.

До прегласуването на кандидатурата му стигна след като президентът Румен Радев отказа да издаде указ за неговото назначаване, аргументирайки се с факта, че той е останал единствен кандидат, което според него е довело до „формално изпълнение на процедурата“, а не до „истинско състезание“, предаде Дарик.

След като и при повторното гласуване висшите магистрати дадоха доверието си за Иван Гешев, сега държавният глава вече е длъжен да одобри неговото назначаване. Законът обаче не предвижда срок, в който Радев трябва да издаде указа за това. Друга възможност обаче, по която може да бъде атакуван изборът на Гешев, е въпросът да бъде отнесен до Конституционният съд.

Днешното заседание на Пленума отново бе напът да се превърне в “маратонско”, въпреки че процедурата не включваше изслушване на кандидата и обсъждане. Кадровиците обаче дълго спориха дали директно да прегласуват кандидатурата или да рестартират процедурата от самото ѝ начало, с възможност в нея да се включат и нови кандидати за поста. Заседанието на магистратите отново премина под знака на протести „за“ и „против“, които за пореден път бяха буквално под прозорците на ВСС. Центърът на София отново бе блокиран от полиция и жандармерия, а от МВР включиха в охраната на обществения ред и полицейски кучета. Двата сигнала за бомба и замерянето на сградата с яйца също не попречиха на заседанието.

Самият Иван Гешев пък пристигна в сградата на кадровия орган под засилена охрана от НСО и ескорт от полицаи на мотори

Добавете Вашия коментар

TOP