ВСС отказа на прокурорите Диляна Барбутова и Райна Бачева да си разменят работните места

22 Ноември 2018 | 20:44
1 коментара
Общество

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет остави без уважение молбите от Диляна Бориславова Барбутова – прокурор в Районна прокуратура – Кюстендил, и от Райна Петкова Бачева – прокурор в Районна прокуратура – Благоевград, за преместване по реда на чл. 194, ал. 2 от ЗСВ.

По силата на законовия тест при взаимно съгласие за размяна на равна по степен длъжност на съдии в друг съд, на прокурори – в друга прокуратура, и на следователи – в друг следствен отдел, и при съгласие на административните им ръководители, те се преместват без провеждането на конкурс с решение на съответната колегия на ВСС. Предложението за размяна на двете прокурорки бе внесено за разглеждане от Комисията по атестиране и конкурси , но прокурорската колегия не го одобри, тъй като административният ръководител на Районна прокуратура – Кюстендил Ивайло Илиев е изразил отрицателно становище. Прокурор Райна Бачева заяви, че нейното искане за преместване е изцяло по лични, а не служебни причини.

Припомняме, че тя бе предложена на два пъти за уволнение от главния прокурор Сотир Цацаров – като в единия случай заради опит да принуди пътния полицай Георги Шилов да отмени фиш на сина й, а в другия  заради натиск на шеф на охранителна фирма да назначи на работа неин приятел. ВСС и наложи наказание – 10 %  удръжка от заплатата за половин година, което тя изтърпя.

Десислава Барбутова е благоевградчанка, нейният баща от много години е във мениджмънта на цигарената фабрика, а майката работи в мебелната фабрика на бизнесдамата Анжела Лазова.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА в.Струма

Добавени коментари

Бай Данчо публикува:
23 Ноември 2018 | 06:44
Ей,по-полека,бре!РазплетоХ си чорапето!

Добавете Вашия коментар

TOP