Всичко за трапезата на Бъдни вечер

24 Декември 2017 | 15:33
0 коментара
Любопитно

Бъдни вечер е един от най-светлите християнски празници. Наричат го още Суха Коледа, Малка Коледа, Кадена вечер или Божич. Това каза Аделина Стефанова, уредник в Благоевградската църква. Тя уточни, че според библейското предание тогава започват родилните мъки на Дева Мария.

"Тази вечер е начало на празненството, възславящо Христовото рождение. Цялото семейство се събира днес. На празничната трапеза има постни ястия (седем или девет), вярва се, че колкото повече са те, толкова по-богата ще е годината. Масата не се събира цялата нощ, а традицията за питата с паричка се спазва задължително. Вярва се, че във който се падне парата, с него ще е късметът през цялата година. По традиция се приготвя варено жито, варен фасул, сарми с ориз или булгур, ошав", каза още Стефанова. Тя добави, че на този ден свършват четиридесетдневните Коледни пости, които са започнали на 15 ноември на Коледни заговезни.

До 4-ти век няма практика в обредната практика, няма празник посветен на Рождество, а се отбелязва само кръщението, разпятието и възкресението. Хората обаче не се отказват от този светъл празник и църквата го включва в своята обредност. Особено пищно и продължително се утвърждава той в западното православие. 

Добавете Вашия коментар

TOP