ВСИЧКО от пресконференцията на кмета на Благоевград инж. Р. Томов

07 Февруари 2021 | 10:03
2 коментара
Общество

Площадка за хеликоптери ще се строи край Благоевград. Новината съобщи вчера на пресконференция кметът инж. Румен Томов. Договорката е постигната при разговор с шефа на БЧК Хр. Григоров. Пет хеликоптера очаква от Германия БЧК и единият ще е ситуиран в Благоевград, той ще се ползва за спасителни акции и извънредни ситуации, свързани със спасяване на живота и здравето на хората, обясни градоначалникът. Площадката ще е в района на местността Черешарниците, където ще се строи новият приют за кучета и ще е с капацитет за кацане на два хеликоптера.

Инж. Румен Томов акцентира на пресконференцията на липсата на синхрон в работата между Общинска администрация и местния парламент, като заяви, че с част от решенията и с отхвърляне на важни за гражданите предложения, направени на екипа му, ОбС цели да саботира дейността на Общинската администрация. Като пример той посочи искането му да се отдадат под наем покривите на общинските училища за монтаж на соларни системи, което съветниците не одобриха. „Идеята е тези системи да работят 25 г., като първите 10-12 да се ползват от наемателите, след което да останат за общината. Така след 10 г. можем да издържаме Общинска администрация само от приходите от тези системи“, повтори тезата си градоначалникът и заяви: „От върнати 34 преписки между 10 и 15 са жизнено важни за благоевградчани. Една от тях е искането  за дългосрочен заем за ремонта на 11 улици. Този дълг е, за да се справим със задача, която стои нерешена от години. Каналите, които не са ремонтирани никога, са в отчайващо състояние, хората се оплакват в жалбите си, че са се превърнали в абонати на ВиК, защото всеки месец плащат по 120 лв. да дойде машината да отпуши каналите. Някои къщи в момента се пукат и тази вода там ще доведе до свлачищни процеси. Кой ще чака 7 г.  ВиК да се справи с това?! Това е целенасочена политика на ОбС да се пречи на екипа ми да не работим, защото сме щели да си правим PR. Но ако сбъркаме, нали ще е отрицателен PR. Екипът ми обжалва тези решения на ОбС в съда. Ще вървим в тази посока, докато председателят на ОбС  разбере, че е председател на ОбС и не е кмет. Хората, които са мислили законите на Р България, са дали правомощия на едната и на другата институция, но се правят опити да се изземат нашите правомощия. Това обаче няма как да се получи, защото законът не го разрешава. На тази база обжалваме решенията на ОбС за православния храм при пазара, както и искането всички комисии за провеждане на обществени поръчки да минават за съгласуване през ОбС, което е опит за груба намеса в работата на администрацията. Приетата програма и стратегия за развитието на община Благоевград за срок 2019-2023 г. оспорваме, защото по закон план за интегрирано развитие на общината се приема за срок от 7 г. по предложение на кмета. В приетата от ОбС стратегия се визира, че с едни 700 000 лв. ще се решат всички проблеми на селата. Но така не се променя и не се прави  бюджет, а заради Ковид обстановката би следвало съветниците да знаят, че за 2020 г. приходите ни са с 2 млн. лв. по- малко. Обжалваме в съда и решение на ОбС всички общински търговски дружества да имат сметки само в обслужващите банки, в които са имали до края на годината. Това противоречи на Закона за защита на конкуренцията и не можем да задължим управител на едно дружество да не избира най-добрите условия, които му предоставя една или друга банка“, заяви кметът.

Той коментира и причините да не е изготвен списък на зелените площи, застрашени от застрояване, във връзка с налагането на мораториум за строителство върху тях чрез решение на местния парламент, като заяви: „С писмо до председателя на ОбС съм предложил да се направи съвместна комисия, която да обследва въпросните имоти, но отговор няма. Що се отнася до забраната за строителство върху тях, такава забрана може да се наложи от кмета след възлагане на проект за изменение на Общ устройствен план на тези имоти, какъвто нямаме. Председателят на ОбС е коментирал, че решението визира местата, които са зелени площи, но се водят нещо друго. Затова питам, като стане всичко зелено напролет, какво ще правим?! Никъде да не разрешаваме да се строи ли?! Не малко от съветниците се занимават със строителство и е добре да обяснят на г-н Тодоров какво е зелена площ и дали предишното зелено е било по- зелено от сегашното и на кое е строил  той самият. На нападките, че с 35 000 лв. от бюджета се ремонтират 2 общинските жилища, кметът отговори, че екипът му е с намерение да открие в тях кризисен център за настаняване на жени и деца, жертва на домашно насилие.

На обвиненията, че Общинска администрация гони семейства от общински жилища кметът посочи, че назначена от него комисия установила, че от 393 жилища 27 не се ползват по предназначение, а 26 от наемателите вече не отговарят на условията, записани в наредбата за настаняване. Наемателите със стари договори са 224, подновени са договорите на 100 семейства, настанени в общински жилища, други, които имат право да ги закупят, са предприели стъпки да го направят.

„Никой не си е и помислял да гони хора от жилищата в зимния период, но трябва да спазваме наредбата, приета от ОбС. На последната сесия съветниците предложиха да променят наредбата за настаняване в общинските жилища, като вдигнат границата на доходите на 1,5 минимална заплата, предложение, което отхвърлиха миналото лято.

Градоначалникът информира, че в общината се получават купища сигнали срещу фирмите, участвали в масовото саниране на жилищни сгради в Благоевград по време на предишното управление, но най- често опитите тези дружества да бъдат открити удрят на камък, тъй като повечето липсват от правния мир. Пак заради жалби на собственици на търговски обекти  на ул. „Пере Тошев”, известна преди години като „Пиротска“, собствениците на „Парти пица“ ще бъдат задължени да премахнат тентата, която ограничава визията към останалите магазини, за да се спазва търговската етика.

150 000 лв. отделяме и тази, както миналата година за селата, съобразно населението, с които кметовете им, без значение от коя партия са, да разполагат както намерят за добре.

Обявената обществена поръчка за изграждане на нова клетка за лъвовете в зоопарка, която да отговаря на европейските изисквания, е за минималната възможна сума от 390 000 лв. Така ще можем да си върнем двете лъвчета, които дадохме за временно отглеждане във варненския зоопарк“, каза кметът и отбеляза, че екипът му има уверения за финансова инжекция, чрез която това строителство да не натежи на бюджета на общината .

Градоначалникът заяви, че всички облекчения, направени за бизнеса  с намаления и опрощаване на общинските наеми заради  коронавируса, са по негово предложение и че е подготвил ново до ОбС  за отмяна на наемите на засегнатите бизнеси от 1 февруари до края на пандемията.

Осем проекта на стойност 12,8 млн. лв. е спечелила през 2020 г. община Благоевград, а до 11 февруари всички граждани могат да се запознаят с проекта за бюджет на общината за 2021 г. и да дадат своите предложения и коментари, призова градоначалникът.

„Като кмет имам право да свикам един път ОбС и ще се възползвам от него за извънредна сесия на 16 февруари, на която ще  внесем пак всички върнати досега от ОбС решения, включително и стратегията за дългосрочно развитие на общината,  изработена от Димитър Тадаръков“, обяви на финала Р. Томов.в.Струма

Добавени коментари

Уилсън публикува:
07 Февруари 2021 | 13:35
Какво стана със строителството на Индустриален парк в града. Това е най-важното за раздвижване на икономиката на града, всичко друго са дребни нещица, които с нищо няма да променят живота на благоевградчани.
Милчо публикува:
07 Февруари 2021 | 12:08
За 390 000 лв. ще построят нов зоопарк!

Добавете Вашия коментар

TOP