"Вяра" на Вапцаров изпоти здраво зрелостниците в Пиринско днес, двама паднаха в капана на квесторите

21 Май 2018 | 16:10
0 коментара
Общество

Интерпретативно съчинение или есе по стихотворението "Вяра" на Никола Вапцаров пишат дванадесетокласниците на днешната матура по български език и литература. Формулировката на темата ще стане ясна малко по-късно, защото изпитът още продължава, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

"Вяра" е част от стихосбирка "Моторни песни" на Вапцаров и е едно от последните изучавани произведения в 12 клас. Зрелостниците имаха на разположение 120 минути за работата си по интерпретативното съчинение или есето.

На националното външно оценяване за 7-ми клас пък се падна преразказ върху откъс от романа "Седем хайдути и едно магаре" на Бранислав Нушич.

След 16.00 ч. на сайта на Министерството на образованието ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключ с верните отговори.

В 9 часа беше изтеглен Вариант II за първото национално външно оценяване на седмокласниците по български език и литература от Юлиян Лазаров, репортер от Военен ТВ Канал.

Изпитът започна в 10.00 часа и се състоеше от два модула. Първият модул е с продължителност 60 минути и включва въпроси със затворен и със свободен отговор, а вторият е 90 минути и в него учениците ще правят преразказ на непознат текст с дидактическа задача. За учениците със специални образователни потребности имаше предвидено допълнително време за работа.

Резултатите от националното външно оценяване ще бъдат обявени до 6 юни 2018 г., а резултатите от държавните зрелостни изпити - до 13 юни 2018 г.

Междувременно стана ясно, че двама са хванати да шмекеросват по време на днешния изпит по Български език и литература в професионалната гимназия в Якоруда и училището в Абланица.

Двама от зрелостниците били въоръжени с добре скрити телефони, по които някой от вън им диктувал. След като са заловени от квесторите са изгонени от изпита./снимка - илюстративна/

Добавете Вашия коментар

TOP