Трябва да призная, че очакванията ми за колапс на Volkswagen след мега скандала „Дизелгейт” не се изпълниха. Нещо повече, концернът сякаш излезе по-чист от цялата мръсотия и пише рекорд след рекорд. Поредният, поне според Bild am Sonntag, цитиран от Reuters, ще е за продадени близо 10,7 млн. автомобила през 2017 г., което отново ще нареди VW Group на първо място в света.

Концернът вече отчете един рекорд, след като за пръв път марката Volkswagen продаде над 6 млн. коли тази година. А с помощта на ръста при продажбите на Audi и Porsche очакванията са, че Volkswagen Group ще отчете още един рекорд: за приходи в размер на над 220 млрд. евро (над $264 млрд.), подобрявайки рекорда от 2016 г., когато бяха отчетени 217 млрд. евро.

Вестникът цитира тези цифри, позовавайки се на вътрешен източник, а от Волфсбург отказаха коментар по темата. Официалните параметри се очакват на 17 януари, а финансовите резултати ще дойдат в края на февруари.

През 2016, първата пълна година след избухването на „Дизелгейт”, продажбите на групата се увеличиха с 3,8% и достигнаха до рекордните 10,3 млн. Това бе подпомогнато от двуцифрения ръст на продажбите в Китай.

Миналият месец се разбра, че очакванията на Toyota са за реализация в рамките на 10,35 млн. автомобила чрез марките Toyota, Lexus, Daihatsu и Hino, което е ръст от около 2%. Предвижданията на японците за 2018-а са за 10,5 млн.

Дотук добре, но от цялата картинка най-интересни ще са резултатите на Renault-Nissan, тъй като след първите шест месеца на 2017 г. Алиансът бе лидер по продажби в световен мащаб. Така че сега най-интересно е какво ще отчете френско-японският концерн.

Към днешна дата Volkswagen произвежда над 60 модела по света, като най-популярни са Jetta, Golf, Passat, Polo и продаващият се в Китай модел Santana.

Vesti bg.