Воеводите от ВМРО се поклониха пред делото на Тодор Александров в благоевградското село Падеш

04 Март 2019 | 13:09
3 коментара
Общество

Воеводите от ВМРО се поклониха пред делото на Тодор Александров в благоевградското село Падеш, съобщава репортер на Pirinsko.com.

С ритуал по полагане на венци и цветя, патриотите отбелязаха 138 години от рождението на революционера Тодор Александров. Макар и гузни зам.-областният управител Иван Стоянов, народния представител Атанас Стоянов и общинският съветник Георги Васев присъстваха на церемонията. 

По време на церемониите бяха припомнени част от делото и живота на българския национален герой, като бе споменато, че паметната плоча която се намира в двора на църквата "Свети Димитър" в с. Падеш е поставена в знак на признателност към Тодор Александров от местното население за това, че той усигорил пари за старото училище и църквата. По време на комунистическия режим свещеник сваля плочата и я скрива в храма. 

През 1991 година плочата е поставена в двора на храма благодарение на дъщерята на Тодор Александров, Николай Северов, Георги Ковачки и д-р Теменужка Любенова.

На церемонията стана ясно, че воеводите отцепници, водени от младежкият лидeр Георги Костадинов демонстрират недоволство от общинският лидер Станимир Радулов, като създават ново патриотично сдружение "Питу Гули".

По време на церемониите бяха припомнени част от делото и живота на Тодор Александров. 

Той е роден на 4 март 1881г. в покрайнините на Щип. Той е член на Централния комитет и лидер на Вътрешната македонска революционна организация. С името на Тодор Александров са свързани едни от най-героичните страници на ВМРО. Войводата проявява изключителна храброст по време на Балканската война. Със своите четници той превзема Кукуш и го предава на настъпващите български военни части. 

Големият патриот намира смъртта си на 31.08.1924 година, като все още не е изяснено напълно кой е истинският подбудител за неговото убийство. 

На Тодор Александров принадлежи безсмъртната фраза: “ Ако някой ми каже, че не съм македонец, ще му отрежа езика, ако ми каже, че не съм българин, ще му отрежа главата!“.

Добавени коментари

ясно публикува:
04 Март 2019 | 13:26
Майкоооо депутато никой него кани да седне на масата направете си сметка докъде докарахме воеводското движение
вмро покровник публикува:
04 Март 2019 | 13:21
Мравката Жоро Васев и Радулов да се хванат за ръка и да се метнат оданат вардаро това са измекяри съсипаха вмрото в Благоевград
смех на мегдано публикува:
04 Март 2019 | 13:16
лелеле смех тия депутато и заместник областния гледат като препарирани никой не им обръща внимание никой не ги кани да седнат само наглото съветниче си седна на масата се едно му е бащиния е това партията на каракачанов патриоти изедници

Добавете Вашия коментар

TOP