Военните хотели в Благоевградско се видяха в чудо, фирми не искат да перат мръсното бельо в тях

14 Юли 2019 | 13:42
0 коментара
Общество

Срещу 250 хил. лв. фирма „Перун ККБ” на К. Кирилов спечелила поръчката за парламента

Хотелите на военните клубове в Благоевград и Гоце Делчев в разгара на лятото останаха без фирма, която да им пере, дезинфекцира, суши, глади, опакова и транспортира спалното бельо, хавлиите и хавлиените кърпи, одеялата, покривките и килимите.

Причината е, че в края на миналата година единственият кандидат за услугата поискал повече от прогнозната цена на агенцията – 19 200 лв. без ДДС, поради което бил отстранен от участие в процедурата, а на обявената тази година обществена поръчка не се появи нито един мераклия да пере цяла година мръсни чаршафи за толкова пари.

Провалената обществена поръчка затвърждава тенденцията сред фирмите в Благоевградска област да не се кандидатират за дейности, поръчвани и плащани директно от министерства и агенции, а да наблягат главно на обществените поръчки през общините.

Тази тенденция личи от справка в сайта на Агенцията за обществени поръчки, където 2 от всеки 3 поръчки, обявени от различните министерства и агенциите, както и Народното събрание, се провалят поради неподадена нито една оферта.

За последните 2 календарни години всъщност има само една благоевградска фирма, спечелила поръчка на парламента. Това е „Перун ККБ“ ЕООД на Кирил Кирилов, която отскоро зарежда парламентарните WC с „двупластова, с перфорация, бяла, 100% целулоза“ тоалетна хартия в разфасовка „малко руло“. Поръчката е за 2 г., ще изтече малко преди края на мандата на настоящия парламент и включва огромното количество от 83 456 рула тоалетна хартия.

Това прави по 126 рула всеки ден от годината – заедно с празниците, парламентарните лятна, коледна и великденска ваканция, както и времето от петък до вторник, когато депутатите не са в парламента. Като се махнат всичките тези безкрайни почивки, дори без да се броят честите изнурителни командировки на депутатите извън страната, излиза, че на тях им се събира по-малко от половин година работа в парламента, тоест им се пада по едно цяло руло хартия на ден.

До момента няма депутатски оплаквания от количеството хартия, но вътрешноведомствената клюка гласи, че имало недоволство, че лесно се късала, освен това не миришела на ванилия, както народните избраници със стаж в парламента били свикнали от предишните си мандати, поради което се налагало да си носят по джобовете и чантите рула отвън.

Независимо от депутатското мърморене, благоевградската фирма щателно изпълнява доставките, пращайки поне по 2 пъти седмично микробуси както към София, така и към Велинград, защото освен сградите на Народното събрание на пл. „Княз Александър І“ № 1 и пл. „Народно събрание“ № 2, благоевградската фирма снабдява със спешната двупластова доставка и Лечебновъзстановителната база на парламента във Велинград.

„Перун ККБ“ ЕООД всъщност спечели срещу общо 250 000 лв. поръчката на НС и по 3-те обособени позиции: за доставка на хартиени изделия за хигиенни нужди, доставка на санитарно-хигиенни материали и консумативи, както и доставка на хигиенни материали – големи и малки пликове от полиетилен, сапун, кофи, парцали за бърсане на прах, перилни и почистващи материали, детергенти, обезмасляващи вещества, почистващи вещества и почистващи препарати за подове.

Сумата е нищожна и е ясно, че няма как да покрие и скъпа тоалетна хартия, като се има предвид, че тя включва още 150 000 чувала за смет, сапуни – 12 000, тоалетни, и 16 000 малки за хотела, 420 кофи за смет, 2 км бархет и 2,2 км тензух за бърсане на прах плюс 300 кърпи, 20 000 кутии и опаковки прахове и 25 000 опаковки препарати за под и стъкла, 6000 мокри кърпички и 800 литра омекотител за текстил, 10 280 кошнички с ароматизатори за тоалетните, 7000 гъби – силно попиващи и телени, 1660 парцали моп, 37 000 пакета хартиени кърпи за подсушаване на ръце, 17 168 пакета еднопластови бели салфетки и т.н.

За сравнение, при предишната хигиенна поръчка в НС през 2016 г., която бе отново за 2 г., парламентът се зареди с доста по-малко тоалетна хартия – само 52 956 рула, почти на същата цена като тазгодишната, явно затова тогава депутатските тоалетни са ухаели на сладкарската подправка, разсъждават запознати с детайлите. Тогава “Перун ККБ” остана на второ място при надпреварата за тази най-деликатна част от хигиенните материали, изписвани за нуждите на народните избраници, но с оферта от 50 000 лв. спечели доставката на 80 000 чувала за смет плюс 1680 парцала с иноксови дръжки, 176 метли от метличина, над 4400 домакински гъби. За 54 753 лв. “Перун ККБ” получи и доверието за оборудване на депутатските мивки със сапуни и 5 тона прахове за пране, а за други 48 000 лв. купи 12 тона белина, препарат за дезинфекция на вода в джакузи, 10 260 ароматизатора за тоалетни чинии и 280 апарата с регулиране на впръскванията със 700 броя ароматизиращи флакона, от които на депутатите 2 г. им мириса на теменужки.

Между другото, фирмата на К. Кирилов, която преди години държеше най-голямата книжарница в Благоевград, направи пробив в обществените поръчки с ушиване на стотици български знамена, които й бяха заръчани от Агенция „Митници“ и част от които още се веят по българските митнически пунктове.

Явно държавните поръчки са се усладили доста на бизнесмена, защото 11 г. след регистрацията на фирмата с предмет на дейност „търговия на дребно с канцеларски материали“, този февруари той официално смени дейността си на „търговия на дребно извън канцеларски обект, неквалифицирана другаде“./Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP