Водното бедствие в област Благоевград нанесе щети за милиони

13 Януари 2021 | 07:56
0 коментара
Общество

За втори път след 10 години екипи на Регионалната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” и МВР евакуираха собствениците на трите къщи пoд кръгoвoтo кръcтoвищe нa E-79 и AМ “Cтрумa”, непосредствено до полигона. Семействата на известния автомонтьор Георги Спиров-Уто и на брата на читалищния шеф Васил Новоселски – Методи, бяха изведени от домовете им с помощта на противопожарни стълби, прехвърлени през високите води на река Струма, залели през нощта дворовете им и избените помещения въпреки изградените от собствениците огради.

Къщите бяха залети за първи път при голямото наводнение от 5 декември 2010 г. Тогава хората от там бяха евакуирани с лодките на рафтърите. Собствениците купиха първата надуваема лодка за спасителни операции на Противопожарната служба в Благоевград.

Река Струма за първи път достига отново същото ниво, както по време на големите наводнения от 4-5 декември 2010 г.

Областният управител Бисер Михайлов, който проследи спасителната операция от място, съобщи, че семействата имат и други имоти в Благоевград, така че не се наложило да им търсят убежище.
Според М. Новоселски по време на евакуацията водата още не била влязла в къщата му, затова той и съседите му стискали палци нивото да падне и реката да се оттегли, преди да е нанесла по-сериозни щети на домовете им. Същите къщи бяха залети и при предишното излизане на Струма от коритото й през декември 2010 г. Тогава водите бяха още по-високи, обсъждаше се дори да се търси хеликоптер от Бойко Борисов за спасяване на хората, но на помощ на пострадалите се притекоха момчетата от клуба по рафтинг и в крайна сметка евакуацията стана с гумена лодка.
Наводнението на благоевградските имоти вчера бе резултат от високата вълна вследствие изпускането на язовир “Студена” и придошлите съставни реки, които вдигнаха нивото на и без това доста пълноводната река Струма с още един метър. Заедно с трите къщи, реката заля и отбивката от Е-79 към село Долно Церово.
По същото време, докато благоевградчани бяха извеждани превантивно от домовете им, “Напоителни системи – клон Струма-Места” започна укрепване на дигата на Струма при струмянишкото с. Илинденци, която е ерозирала.

Според губернатора Михайлов дигата не е разрушена, но укрепването се налага, за да се избегне това, защото в противен случай може да се стигне до прекъсване на газопровода от България за Гърция. Кметът на селото Илия Башлиев увери, че в района има само земеделски земи и няма опасност за населението.
Вчера около обяд заради свлачище временно бе затворен и пътят за парк Бачиново. На мястото веднага бяха изпратени екипи от фирмата по поддръжката, които започнаха работа по отстраняването на земната маса от пътното платно.
Община Благоевград вчера затвори временно стария път към с. Железница заради придошлата река Струма, като достъпът ще се осъществява само по алтернативния маршрут до оттичане на високите води.
Вчера по обяд фермата на възрастен мъж в кв. “Старо Струмско” бе застрашен от наводнение и общински служители заедно с областния управител се опитаха да го евакуират и настанят временно в общинско жилище. Той обаче отказа евакуацията заради животните, които отглежда в ранчото си. Задържан бе в полицията за 24 ч.
Проливните дъждове доведоха и до още няколко критични ситуации на територията на Благоевградска област.
Наложи се укрепване на проблемна дига на река Места в Гоцеделчевско и разчистване на тонове земна маса, изсипали се върху пътя между гоцеделчевските села Буково и Господинци. Дигата бе поета от “Напоителни системи”, а пътят – от Областно пътно управление.
В района на Кресненското дефиле рано сутринта паднали върху платното камъни наложиха временно ограничаване на движението в едната лента.
С вода се напълниха и безводните доскоро дерета. Например дерето на Дренов дол в Сатовча за няколко часа стана непроходима река.
Проблем при тези дъждове не предизвикаха единствено язовирите на територията на областта, които посрещнаха валежите с достатъчно свободен обем. Въпреки това от областната управа уточниха, че те са под непрекъснато наблюдение, както и по-критичните участъци край река Струма.
“Към момента всички реки в териториалния обхват на Басейнова дирекция “Западнобеломорски район” са пълноводни и в състояние на “високи води” с тенденция за покачване, съобщиха за “Струма” вчера по обяд от дирекцията в отговор на въпроса ни има ли опасни за хората речни участъци. Към 15:00 ч. е постъпила информация за преливане на р. Бяла река и наводняване дворове на къщи в гр. Разлог. Предприети са действия от общината и към момента ситуацията е овладяна, като водата се оттича.
Няма данни за невъзможност за ползване на мостови съоръжения от пътната мрежа. Вследствие на високите води е преместен временен мост, ползващ се при изграждането на автомагистрала “Струма” в участъка й след гр. Благоевград, като същият в момента е събран на десния бряг на реката  и е негоден за експлоатация.
Водите на придошлата река Струма отнесоха водопровода за кресненското село Сливница. Селото обаче не е без вода, тъй като има стар водопровод по десния бряг на Струма от гр. Кресна.
Подкопан е и второстепенният път, водещ до гробищния парк в Кресна, но до момента изградената преди месец подпорна стена, от която останаха за отливане още 45 метра, удържа напора на Струма. Ако водата разкъса стената, ще залее и базата на най-голямото тукашно промишлено предприятие РП “Енергоремонт”.

Добавете Вашия коментар

TOP