Внуци и дядовци яхнаха конете за поредните кушии в разложкото село Бачево

08 Март 2020 | 14:44
0 коментара
Култура

За пореден път разложкото село Бачево спази традицията и стана център за честването на Тодоров ден, който тук се нарича Конски Великден, също и празник на коневъда.

За пореден път разложкото село Бачево спази традицията и стана център за честването на Тодоров ден, който тук се нарича Конски Великден, също и празник на коневъда. За бачевци конят е най-ценното животно, а Тодоровден най - очакваният и тачен празник.

Сутринта с тържествена света литургия  в църквата „Свети Димитър“ и водосвет за здраве стартира днешния празничен ден. После на площада последва традиционно традиционното ритуално захранване на конете - със захар, за да е добра и здрава година,  с царевица, пшеница и орехи, за да бъде богата реколтата. Местният свещеник  освети обредния хляб и поръси със светена вода всички ездачи. Изпълнен беше и ритуалът „кланяне“, при който в знак на почит младите  снахи в селото се кланят три пъти  на своите свекърви, за да покажат, че могат ниско да жънат жито, пшеница и овес.

Кметицата Росица Чатлабашева поздрави присъстващите и  пожела на всички здраве и плодородна година. Приветствие отправиха още кметът на община Разлог Красимир Герчев и народният представител Емил Тончев.

Стотици жители и гости на селото се събраха на мегдана,за да наблюдават атрактивното зрелище,след което извиха  дълго и кръшно хоро. Деца, бащи, майки, баби и дедовци бяха облечени в местни народни носии, а конете окичени с мартеници и китки.

В следобедните часове дойде и кулминацията на Тодоров ден -  традиционните конски кушии в местността Власовица над селото. Участваха ездачи от 5 до 75 години

Тодоровден е един от най- подчитаните християнски празници в Бачево.

Местните споделят, че конят е символ на населеното място и неслучайно той присъства и в неговия герб.  Те допълват още, че в селото почти няма къща, в която да не се отглежда кон./Монитор/

Добавете Вашия коментар

TOP