Зачестяват случаите на кражби на кучета. Собственици на домашни любимци се оплакват пред камерата на NOVA, че рядко се стига до разкриване на подобни случаи.

Кражбата на домашен любимец е криминално деяние. Случаите се поемат от криминална полиция.

По данни на Министерството на вътрешните работи за 2017 г. сигналите за откраднати кучета са 41, от които 15 разкрити. За 2018 г. върнатите домашни любимци са 11, а сигналите за откраднати 28. Най-честите причини за кражба на куче са разплод или продажба.

Зоопсихологът Александър Георгиев споделя, че по-малките кучета се крадат по-лесно, но големи и ловни кучета също са обект на кражби, както и кучета, които не са породисти. „Едно куче, което е част от семейството, човек се стреми да си го върне с цената на всичко. Често се искат откупи за кучета.

Много често породи, които са добри се продават отново.

При йоркширските териери много лесно стават кражбата и продажбата. Когато се открадне такова куче на 3 години, спокойно може да се продаде, като чиповете се вадят оперативно, слагат се нови. Много често се случва да бъдат крадени кучета.

Някои кучета се намират сравнително лесно с плащане на награда, това си е чист откуп. Лошото е, че обикновено полицията трудно може да открие откраднато куче и да го върне на собствениците и не е никак лесно да се докаже, че това е тяхното куче, особено, ако са махнати чиповете. Има практика ушие на кучетата да се татуират с номер в развъдниците, което може да доведе до по-лесното намиране на кучето“, обяснява зоопсихологът.